Naar homepage
Cultuur & Media

Wie kunnen allemaal een vijfde Beatle zijn?
NTR

foto: De vijfde Beatlesfoto: De vijfde Beatles
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie kunnen allemaal een vijfde Beatle zijn?

In Kunststof vertellen Volkskrant-journalisten John Schoorl en Paul Onkenhout mannen en vrouwen die onlosmakelijk verbonden zijn The Beatles. De een ging met de band de Amsterdamse wallen op (Maup Caransa), een ander was jarenlang hun manager (Brian Epstein), een derde rookte als eerste marihuana met ze (Bob Dylan).

De Vijfde Beatle

The Beatles, 'The Fab Four', bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, en Ringo Starr. Toch is 'de vijfde Beatle' een bekende uitdrukking geworden. De titel is in de loop van de tijd toegekend aan verschillende mensen die ofwel ooit lid waren van ofwel een sterke binding hadden met The Beatles.

Zo ontdekken we dat Johan Cruijff een Vijfde Beatle was. George Best, Eric Idle, Billy Preston, Joey Ramone, Astrid Kirchherr, Hans Boskamp, Muhammad Ali, George Martin Pete Best waren ook allemaal Vijfde Beatles. In het boekDe Vijfde Beatles beschrijven de twee journalisten 64 portretten: een alternatieve geschiedschrijving van The Beatles en de populaire cultuur na 1960.

Brigitte Bardot en Hans Boskamp

Klassieke voorbeelden zijn George Martin (producer), Brian Epstein (manager) en Billy Preston (pianist). Paul: "Wat het voor ons veel interessanter maakte, was om te speuren naar vijfde Beatles die niet zo voor de hand lagen. Er moet wel een soort link zijn. Er moet een gezamenlijk trein zijn waar de vijfde Beatle en The Beatles allebei op hebben gezeten. Dat kan van grote afstand zijn, iemand die geïnspireerd was door de vier, het kan ook Brigitte Bardot zijn, die een nacht met John Lennon heeft verkeerd."

Zo kom je op een gegeven moment bij Lange Pier uit de filmklassieker Floris uit: Hans Boskamp. Paul: "Hij is de man die 1969 namens de platenmaatschappij de Bed-In van John en Yoko organiseerde. Aan het bed van John en Yoko in het Hilton Hotel in Amsterdam zat Hans Boskamp de boel te bewaken en te kijken of alles goed ging. Dat is een legendarische gebeurtenis geworden."

18 94cd416e3f hans boskamp
Hans Boskamp

The Beatles zijn niet opgehouden in 1969

John: "Wat we wilden laten zien met deze serie is dat The Beatles natuurlijk niet zijn opgehouden in 1969, maar in allerlei muziekvormen die erna kwamen terugkeerden. Je zag het in de punk, met de Ramones, de band en in de pop met Oasis. Maar je zag het ook in de hiphop, allerlei bekende hiphopgezelschappen gebruikte samples van The Beatles.

De drummer Jimmie Nicol kan niet onvermeld blijven. "Hij is twaalf dagen lang een echte vijfde Beatle geweest", vertelt John. "Ringo Starr werd ziek. Jimmy Nicol leek ongeveer even groot te zijn, dan kon hij die pakken aan. En hij speelde direct mee, hij was een hele goede drummer. In Nederland, Denemarken, Hong Kong en Australië heeft hij meegespeeld. En daarna was Ringo er weer."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie