Cultuur & Media
EONOS

Wat is het geheim van de legendarische James Bond-tune?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het geheim van de legendarische James Bond-tune?

Het is nog even wachten totdat dan eindelijk de nieuwe James Bond film 'No Time To Die' uitkomt, maar in de tussentijd schreef de Vlaamse misdaadauteur en Bond-expert Raymond Rombout een lijvig boek over al die andere films van 007. Wat elke keer weer terugkomt is de tune, die veel filmliefhebbers kunnen dromen.

Over die tune weet Rombout ook alles. Er zit een bijzonder verhaal achter, zegt ook pianist en componist Guido Heeneman die in Langs de Lijn En Omstreken de Bondtune ontleedt. "Monty Norman was voor de film Dr. No benaderd om de muziek voor James Bond te componeren, maar hij kwam er totaal niet uit. Op een gegeven moment pakt hij een liedje wat hij nog op de kast had liggen, wat hij voor een Amerikaanse musical had geschreven maar nooit had gebruikt."

Uiteindelijk was er volgens Heeneman niemand tevreden met de tune. "Ze hebben toen besloten om de gerenommeerde filmcomponist John Barry erbij te halen. Hij heeft het thema onder handen genomen."

Kijk hier hoe Guido Heeneman en Raymond Rombout de tune bespreken en ontleden:

Guido Heeneman over het geheim achter de James Bond-tune

Video niet beschikbaar

En luister hier het hele gesprek terug, waarin blijkt dat Raymond Rombout écht alles over James Bond weet, en zijn favoriete acteurs en muziek bespreekt.

Een nieuw boek over James Bond

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie