Cultuur & Media
KRO-NCRV

Moederschap zwaar? Zuid-Europese moeders voelen de meeste druk

foto: Kenny Kroskyfoto: Kenny Krosky
  1. Nieuwschevron right
  2. Moederschap zwaar? Zuid-Europese moeders voelen de meeste druk

Moeders in Europa ervaren de zwaarte van het moederschap heel anders. Zo vindt 75 procent van de Nederlandse moeders het moeilijk tot praktisch onmogelijk om werk en gezin te combineren, maar ervaren onze zuiderburen in België het nóg zwaarder. Dat zegt journalist Mirthe Ruizendaal. Zij onderzocht voor het online platform 'sitly' hoe ouders in Europa de balans tussen werk en gezinsleven ervaren.

70 procent van de vrouwen zegt dat ze een groot deel van de druk zichzelf opleggen. Ruizendaal: "De vraag is nog steeds: doe je dat echt zelf? Of zijn het toch nog steeds factoren uit de omgeving?" Cabaretier en moeder van twee Sanne Wallis de Vries opende de Boekenweek over moederschap. Zij ziet dat het in Nederland nog steeds niet zo normaal is om kleine kinderen naar een kinderdagverblijf te brengen. "Op dat vlak lopen wij echt achter."

Spanje

Opvallend is dat in Spanje fulltime werken voor vrouwen veel gebruikelijker is, maar dat moeders daar evengoed worstelen met kleine kinderen naar de dagopvang brengen. 65% wil stoppen met werken, mede omdat de werkdagen daar te lang zijn en parttime werken ongebruikelijk. Tachtig procent van de moeders voelt zich tekort schieten. In Nederland is dat 'maar' veertig procent.

Ster advertentie
Ster advertentie