Cultuur & Media
AVROTROS

'Uitgewoond' van Cody Hochstenbach is Non-fictie Boek van de Maand maart

foto: Das Magfoto: Das Mag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitgewoond' van Cody Hochstenbach is Non-fictie Boek van de Maand maart

'Uitgewoond', het boek van stadsgeograaf Cody Hochstenbach over de wooncrisis, is uitgeroepen tot Non-Fictie Boek van de Maand maart. Dat maakte boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Dit is haar recensie van het boek.

Dit is het non-fictie boek van de maand maart

Iemand zonder huis telt niet meer mee, sterker nog, iemand zonder dak boven het hoofd lijkt nauwelijks nog te bestaan. Een woning is een essentieel onderdeel van wie we zijn en toch is het voor velen een onbereikbaar bezit. De woningmarkt lijkt een soort monster waar we niet meer tegen zijn opgewassen. Als slachtoffers kijken we lijdzaam toe hoe de huizenprijzen alsmaar blijven stijgen, nemen we torenhoge hypotheken en accepteren we onbetaalbare huur in een modieus middenhuur jasje.

Het ware beeld van de wooncrisis

Maar zijn we wel zo ver van de huizenmarkt verwijderd als we denken? Cody Hochstenbach toont ons het ware beeld van de wooncrisis en bevrijdt de woningmarkt van een aantal hardnekkige mythes. Hij ontrafelt de taal die aan dit inmiddels loodzware woord is verbonden. Eenmaal verlost van alle taalkundige trucjes zien we waar het werkelijk om gaat, om het recht op betaalbare en gezonde huisvesting, een veilige plek, het recht op een thuis.

De zogenaamde dolgedraaide huizenmarkt staat niet los van de manier waarop we de maatschappij hebben ingericht. Sterker nog, bijna iedere regeling die ten dienste staat van deze markt, maakt het woningprobleem alleen maar groter.

Moreel geweten

Hochstenbach doet een beroep op ons moreel geweten. Hoe belangrijk vinden we het recht op een huis? We staan niet aan de zijlijn, maar midden in het probleem. Het is daarom een probleem dat iedereen onherroepelijk raakt. Aan de hand van het verhaal van de vader van Hochstenbach voelen we hoe het is om je identiteit langzaam te verliezen wanneer je daadwerkelijk op straat komt te staan.

De vraag is in hoeverre we op dit moment onszelf uitwissen door de huidige situatie te accepteren. De maatschappij is niet langer een fijn huis om in te wonen. Na het lezen van dit boek lijkt de noodzaak om de maatschappij anders in te delen vanzelfsprekend. Uitgewoond is geen uitleg van een simpele regeling om de pijn van de wooncrisis te verzachten maar een oproep om het woningprobleem niet langer te onderschatten, en te strijden voor een maatschappij waarin huisvesting een onbetwistbaar recht is.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie