Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Als ze een Turks-Nederlandse columnist intimideren, zou je er tien bij moeten zetten'

foto: Screenshot WNL/Goedemorgen Nederlandfoto: Screenshot WNL/Goedemorgen Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als ze een Turks-Nederlandse columnist intimideren, zou je er tien bij moeten zetten'

"Als ze één Turks-Nederlandse columnist ook maar een haar willen krenken, zou je er tien bij moeten zetten. Om te laten zien: we laten ons niet intimideren." Dat zegt Human-hoofdredacteur Marc Josten in het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Josten reageert op de column van Aylin Bilic in NRC van afgelopen weekend. Daarin schrijft zij over de scheldpartijen en intimidatie waarmee zij te maken kreeg na een andere column voor de krant. Bilic spreekt van een 'boosaardige afrekening met Nederturken die zich wel eens kritisch over de Turkse gemeenschap uitlaten'.

"We hebben net de hele affaire gehad met Lale Gül die zo geïntimideerd wordt dat ze nog aarzelt of ze doorgaat. Bilic overkomt hetzelfde. Dit is enorm ernstig", zegt Josten.

Kritisch blijven

"Ik ben voor maximale vrijheid van meningsuiting en maximale pluriformiteit, maar ergens bereik je grenzen", gaat Josten verder. "Die grenzen bereik je als mensen van binnenuit de vrijheid van meningsuiting bedreigen. Mensen die niets ophebben met de vrijheid van meningsuiting."

Volgens Josten moeten reacties waar Gül, Bilic, Erdal Balci en anderen mee te maken krijgen, benoemd blijven worden. "Iedereen in ons land zou hier kritisch op moeten zijn. Dit moeten we nooit onder het tapijt stoppen."

Instituties in de voorste linie

Ook zouden volgens Josten instituties als het Openbaar Ministerie, de Raad van Cultuur en het Commissariaat voor de Media "in de voorste linie" moeten staan. "Wees zo kritisch mogelijk."

Een krant of medium, zoals in dit geval NRC, zou mensen die zich uitspreken extra in bescherming moeten nemen, vindt Josten.

Het Mediaforum met Catherine Keyl en Marc Josten

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie