Naar homepage
Cultuur & Media

'De aandacht gaat wel erg uit naar de penis van Marco Kroon'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De aandacht gaat wel erg uit naar de penis van Marco Kroon'

In de zitting bij de militaire kamer in Arnhem werden opvallende beelden openbaar gemaakt door de verdediging van Marco Kroon, waaronder beelden van zijn geslachtsdeel. In de media gaat het (bijna) nergens anders over. Erik Noomen in Spraakmakers: "De aandacht gaat wel heel erg uit naar de penis van Marco Kroon."

Noomen noemt het merkwaardig dat Kroon, zijn advocaat Geert-Jan Knoops en het OM er geen problemen mee hebben om deze bewijsvoering in het openbaar te brengen. Toch denkt Noomen dat er in essentie niets mis mee is. "Hoe meer bewijslast er beschikbaar is, hoe beter."

De drager van de Willems-Orde moet voor de militaire rechtbank verantwoorden voor misdragingen die hij tijdens carnaval in Den Bosch zou hebben gepleegd.

VAR-scheidsrechter

Journalist Tom Kleijn denk dat het ook een strategie kan zijn. "Door deze beelden zijn we allemaal een soort VAR-scheidsrechter geworden." Volgens Kleijn gaat het minder over de discussie of deze militair zich misdragen heeft, maar vraagt iedereen zich nu af of hij een kopstoot heeft gegeven of niet. "We worden steeds meer onderdeel van de besluitvorming en de discussie, terwijl de rechter moet beslissen."

De burgemeester van Gilze-Rijen Jan Boelhouwer praat ook mee in het Mediaforum. Hij is verbaasd dat Kroon zelf actief de media opzoekt. Kroon en zijn advocaat Knoops hebben meerdere keren gezegd dat hier sprake van een trial by media zou zijn. "Het enige wat hij zelf doet is proberen de media zodanig mee te krijgen, dat de rechter daardoor beïnvloed wordt", aldus Boelhouwer.

Amerikaanser

Kleijn, die vijf jaar als correspondent in Amerika werkte ziet de gelijkenissen. "Daar zou alles live op televisie te zien zijn geweest, maar het wordt steeds Amerikaanser."

Ster advertentie
Ster advertentie