Cultuur & Media
AVROTROS

Gouden Kalveren worden genderneutraal: 'Het is een nieuwe manier van denken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouden Kalveren worden genderneutraal: 'Het is een nieuwe manier van denken'

Het Nederlands Film Festival maakte bekend dat er vanaf dit jaar geen aparte Gouden Kalveren meer worden uitgereikt voor acteurs en actrices. De prijs wordt genderneutraal. Daarmee zijn ze vooruitstrevend, maar niet iedereen is er blij mee.

Volgens filmjournalist René Mioch is het onderdeel van hoe we de laatste jaren zijn gaan denken. "Vanuit daar is het logisch dat we gaan nadenken over in hoeverre het geslacht van iemand bepaalt of iets een goede of slechte prestatie is."

Video niet beschikbaar

Kritiek

Je moet het volgens Mioch aan de prestatie hangen en niet aan het geslacht van de acteur. "Het grote voordeel daarbij is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de groep die zich noch man, noch vrouw voelt."

Er wordt heel wat kritiek geuit door acteurs en actrices op social media. Volgens Mioch is niet alle kritiek terecht. "Het is niet zo dat vrouwen daardoor minder kansen krijgen, het gaat erom dat mensen hun identiteit anders moeten bekijken. Dat is een nieuwe manier van denken."

Oscars volgen

In Berlijn werden dit jaar al eerder genderneutrale filmprijzen uitgereikt. Mioch verwacht dat ook grote prijzen als de Oscars uiteindelijk zullen volgen. "Wereldwijd wordt hierover nagedacht. Het zou natuurlijk nog kunnen dat er alleen maar witte mannen op het podium komen te staan, terwijl je het zo goed bedoeld. Maar dat is onderdeel van de verandering."

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is al langer een groot thema in de filmwereld. Volgens Rioch is de genderneutrale Gouden Kalf hier niet de oplossing voor. "We zullen hiermee niet de wereld veranderen, maar het is wel een signaal aan de maatschappij. Alhoewel; alle kleine beetjes helpen natuurlijk met het op gang brengen van die nieuwe gedachte."

Ster advertentie
Ster advertentie