Cultuur & Media
KRO-NCRV

Bestaat er linkse en rechtse journalistiek?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestaat er linkse en rechtse journalistiek?

Waar journalisten doorgaans anderen de maat nemen, houdt de journalistiek op Het Grote Interview Theater zichzelf een spiegel voor. Medeorganisator Frénk van der Linden zegt in het mediaforum van Spraakmakers benieuwd te zijn naar de uitkomsten van het onderzoek naar hoe (on)partijdig de media anno 2020 wel of niet zijn.

"Journalisten zetten zich dagelijks in om zo goed mogelijk verslag te doen van de gebeurtenissen in de wereld." Van der Linden ziet een toenemende groep van lezers, kijkers en luisteraars die zich niet meer menen te herkennen in dat geschetste beeld.

Forum voor Democratie

"Van de kant van Forum voor Democratie wordt door Thierry Baudet geroepen dat de media links zijn. Is er rechtse en linkse journalistiek?" Om dat te peilen hebben ze volgens Van der Linden het onafhankelijke onderzoeksbureau Motivaction ingeschakeld.

"Zij onderzoeken bijvoorbeeld wat de veronderstellingen van die kijker of lezer zijn." Zo wordt er voorgelegd of mensen NOS-presentator Rob Trip links of rechts achten. Of wat te denken van Eva Jinek? Links of rechts? "En in hoeverre beïnvloedt dat de journalistiek die zij maken?"

Links en rechts achterhaald?

Is de traditionele politieke verdeling tussen links en rechts inmiddels niet achterhaald? Een partij als de SP wordt volgens deze klassieke verdeling sociaal links genoemd, terwijl hun immigratiestandpunten eerder naar de rechterkant neigen. "Als je kijkt naar het programma van Geert Wilders," zegt Van der Linden, "dan is dat voor mij een socialistische partij als het om economie gaat, maar ook rechts-nationalistisch."

HELDEN-hoofdredacteur Barbara Barend denkt dat het vaak naar links en rechts wordt geduwd terwijl het allemaal verschillende standpunten zijn. "Als je anti-zwartepiet bent word je links genoemd. Heel vreemd, want er zijn volgens mij zat VVD-stemmers die ook tegen zwartepiet zijn."

Waar komt beïnvloeding vandaan?

Barend vraagt zich in het mediaforum af waar haar zoontje van 9 bepaalde denkbeelden vandaan heeft. "Vanmorgen had ik het aan tafel over het uitreisverbod van Trump. Toen zei hij: 'Trump is ook niet oké mama'. Ik vind dat best wel gek."

Quote

Trump is niet oké mama

Barend probeert het thuis niet te veel over Trump te hebben en hij mag ook niet op sociale media. "Hij is 9 jaar en kijkt wel het Jeugdjournaal. Dus het wereldbeeld van een kind dat het Jeugdjournaal kijkt, is dat Trump slecht is."

Barend vraagt zich af – ongeacht of ze het goed of slecht vindt wat haar zoontje zegt – hoe hij bij deze ideeën komt. "Waar leert hij dat en is het reëel dat een kind van 9 dit al zegt?"

Onderzoek

Omdat een groeiende groep mensen zich niet herkent in de media, vindt Van der Linden het goed dat er meer onderzoek naar komt. "Als er zoveel kritiek is, dan zul je dat serieus moeten nemen. Hoe groot is de aanwas van mensen die dit vinden? En zijn er consequenties voor de manier waarop we ons vak moeten uitoefenen?"

Het grote InterviewTheater is op maandag 20 april in de Stadsschouwburg in Amsterdam voor journalisten en geïnteresseerden.

Ster advertentie
Ster advertentie