Cultuur & Media
KRO-NCRV

Broertjes terug als burgemeester na ziekte: 'Heb minder energie dan voorheen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Broertjes terug als burgemeester na ziekte: 'Heb minder energie dan voorheen'

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Op woensdag was het de beurt aan Pieter Broertjes. Een half uur lang was de burgemeester van Hilversum 'minister' voor Mediazaken

Voor het eerst zat hij weer in één van de vele studio's van zijn eigen mediastad. Een strakke blik wierp hij af en toe op de volgekrabbelde briefjes die voor hem lagen. Een man van de minutieuze voorbereiding was Pieter Broertjes altijd al, maar deze keer was de noodzaak groter dan normaal. "Sinds mijn ziekte ben ik af en toe wat vergeetachtig", legt hij uit. "Briefjes kunnen mij daarmee helpen."

Hersenontsteking

Half april schrok Hilversum wakker met de mededeling dat hun burgemeester in het ziekenhuis lag. Pieter Broertjes (PvdA) liep een hersenontsteking op door een virus, was enkele dagen buiten bewustzijn en ontliep de comateuze toestand op een haar na. "Hoe een mens aan zo'n ontsteking komt weet ik niet", verzucht de burgemeester. "Dat konden de artsen mij ook niet vertellen."

Over twee weken pakt hij zijn taken weer op, al is het herstel nog niet helemaal voltooid. "Ik merk nog steeds dat ik minder energie heb dan voorheen."

Mediazaken

Zijn eerste mediaoptreden was gelijk een behoorlijke opdracht; een half uur lang betrad hij het fictieve bordes van Frénk van der Linden als minister voor Mediazaken. De voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant zou geen milde maatregelen nemen op die post. "De versplintering in de politiek zet zich ook door naar Hilversum. Dat moeten we tegengaan."

Centrale regie NPO

'Minister' Broertjes pleit daarom voor meer centrale regie bij de NPO. "De omroepen veranderen in interne productiehuizen. Niet het ledenaantal, maar de kwaliteit komt voorop te staan."

Broertjes zou ook voor meer samenwerking tussen de verschillende mediabedrijven zijn. "Op dit moment liggen ze met elkaar in de clinch, terwijl buitenlandse reuzen als Apple en Google alles zullen opvreten op termijn." Het is een grauw toekomstbeeld dat volgens Broertjes vermeden kan worden. "Een platform als NLZiet is een goed voorbeeld. Alle programma's van de NPO, RTL en Talpa zijn daarop te bekijken. Op die manier maak je een vuist tegen de grote buitenlandse bedrijven."

Regionale pers

Broertjes, als burgemeester niet onbekend met regionale media, signaleert steeds minder kleur op de wangen van de regio-pers. "En dat terwijl de controle van de lokale democratie zo ontzettend belangrijk is. Als minister zou ik flink meer subsidie richting de regionale omroepen en kranten willen."

Ambitieuze plannen zijn het zeker, maar is Broertjes ook bereid om ze uit te voeren als Lilliane Ploumen zou bellen? "Dat zou ik goed met mijn vrouw en artsen moeten bespreken", temperde de PvdA'er de verwachtingen. "Het zou natuurlijk best gek zijn om dat zo kort na mijn ziekte te gaan doen." De oplettende luisteraar kon echter toch nog een kier in de deuropening ontdekken. "Ik zeg niet bij voorbaat nee", moest Broertjes toegeven.

Broertjes keert terug als burgemeester na ziekte: 'minder energie dan voorheen'

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie