Cultuur & Media
KRO-NCRV

De mooiste teksten van Annie M.G. Schmidt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De mooiste teksten van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt overleed 25 jaar geleden, op 21 mei 1995. Ze liet een omvangrijk oeuvre na van gedichten, verhaaltjes, liedjes en musicals. En natuurlijk de welbekende personages Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Beertje Pippeloentje. De Taalstaat vroeg haar luisteraars naar de mooiste teksten van de buitengewoon schrijfster Schmidt.

Ik ben lekker stout

Luisteraar Ella van Dorst draagt 'Ik ben lekker stout' aan. Met het vers, uit 1955, beschrijft Schmidt min of meer zichzelf. Schmidt had een hekel aan het formele leven. Ze wilde de sleur doorbreken en het saaie naoorlogse Nederland een beetje opschudden. Van Dorst las het boekje graag voor aan haar nichtjes, die zich vooral verheugden op het laatste woord.

Ik ben lekker stout - van de cd De mooiste verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt

Pluk van de Petteflet

Vele personages ontsprongen aan Schmidts gedichten en boeken: Spin Sebastiaan, Dikkertje Dap, Abeltje en natuurlijk Pluk van de Petteflet. Luisteraar Annette Doggen noemde de laatste. Uit het boek is "de familie stamper echt de favoriet".

De Laatste Dans

Schmidt schreef niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen: diverse gedichten, de serie Ja Zuster Nee Zuster, en verschillende musicals. Voor luisteraar Jos Slangen is Foxtrot "de beste musical ooit van Nederlandse makelij".

"Het is visionair, het is een meesterlijk kunstwerk. Ruim 40 jaar oud en het heeft nog steeds niet aan actualiteit ingeboet." De musical bevat nummers als Sorry dat ik besta en de favoriet van Slangen, De laatste dans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer teksten en fragmenten zijn te horen in de volledige bloemlezing uitgezonden in De Taalstaat. Een topje van de ijsberg van het werk van Annie M.G. Schmidt:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie