Cultuur & Media
EONOS

Waarom de gospel zó onweerstaanbaar is

foto: Jean Marc Kessely | Zo!GospelChoirfoto: Jean Marc Kessely | Zo!GospelChoir
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de gospel zó onweerstaanbaar is

In de nieuwe EO-podcast Searching for the Soul of Gospel duiken de makers in de wereld van de gospelmuziek. Met als doel: erachter komen wat de aantrekkingskracht ervan is. Voor zangeres Giovanca, die de podcast samen met presentator Henk van Steeg presenteert is het duidelijk, zegt ze in Langs de Lijn En Omstreken: "Het is thuiskomen voor mij. Het is muziek die troost biedt."

De podcastserie heeft nu twee afleveringen die hier zijn te beluisteren.

Kaaskop

Het was Van Steeg die met het idee kwam voor deze podcastserie. Hij noemt zichzelf een kaaskoop uit Huizen, die psalmen en gezangen zingt in de kerk, Maar wanneer hij naar black gospel luistert, gaan zijn haren overeind staan. "Hij wilde weten hoe dat kan, en vroeg mij te helpen bij die zoektocht," aldus Giovanca.

Ze krijgen hulp van gospelartiesten als Berget Lewis, Shirma Rouse en Michelle David, en van producer Elvis E. En zelf weet Giovanca er ook alles van, ze is opgegroeid met de muziek. "Het is de basis voor mij, het is muziek die troost biedt."

Levensstijl

Naast de aantrekkingskracht duiken de makers ook wat verder in op wat gospel nou precies is, en hoe je het zingt. "Je kan geen gospel zingen waar je niet achter staat," zegt Giovanca. "Michelle David zegt in een van onze afleveringen, you can't fake it. Je kan niet zingen over hoop, verlies en geloof, als je het niet vanuit je tenen zingt en het niet voelt. Het gaat om de bezieling."

Moet je gelovig zijn?

In het gesprek met Berget Lewis stelden Giovanca en Henk aan haar de vraag of je gelovig moet zijn, als je het wil zingen of luisteren. "Zij zei: in het ZO!GospelChoir (wat Berget heeft opgericht, red.) zitten gelovige en niet gelovige mensen. En dat kan, maar je moet wel openstaan voor het geloof."

Giovanca vervolgt: "Ze heeft gezien dat mensen die niet gelovig waren, gospel zongen. En als je vaak over positieve dingen zingt, ga je anders tegen het leven aankijken. Berget heeft mensen zien veranderen doordat ze gospel zijn gaan zingen."

In de NPO Radio 5-podcast Searching for the Soul of Gospel praten Henk van Steeg en Giovanca Ostiana met Berget Lewis, Michelle David, Elvis E. en Shirma Rouse over wat de kracht is van gospelmuziek. De podcast is te beluisteren in NPO Luister, via de website van NPO Radio 5, of in je favoriete podcast app.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie