Cultuur & Media
KRO-NCRV

Biografe over Els Borst: gedreven als vuur, beheerst als ijs

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biografe over Els Borst: gedreven als vuur, beheerst als ijs

Er zijn weinig mensen die zo'n grote stempel hebben gedrukt op de moderne gezondheidszorg als Els Borst. Biograaf Nele Beyens verdiepte zich vijf jaar in het leven van de oud-minister, dat zich volgens haar kenmerkte door een enorme gedrevenheid én zelfbeheersing.

De laatste zin uit het lievelingsgedicht van oud-minister Els Borst staat volgens biograaf Nele Beyens synoniem voor de vrouw die zich met enorme passie inzette voor de samenleving: Wees van binnen vuur en van buiten ijs. "Het ijs uit het gedicht, is geen verwijzing naar kilheid", aldus Beyens bij Spraakmakers, "maar ze was iemand die met veel zelfbeheersing in het leven stond."

Roger van Boxtel werkte jaren met haar samen bij D66 en beaamt dit beeld van de politica. "De koelte en beheersing waarmee ze debatten voerde, waren illustratief voor haar gezag." Voormalig NS-directeur Van Boxtel kende Borst persoonlijk en zegt dat ze afstand kon bewaren, maar niet afstandelijk was. "Ik heb haar zelfs in tranen meegemaakt, ik denk dat niet veel mensen dat kunnen zeggen."

Tragische dood

Velen waren aangeslagen door de tragische dood van Borst in 2014. Het intrigeerde de uit België afkomstige biograaf Beyens dat haar dood zo veel reactie losmaakte bij verschillende mensen. "Mensen waren echt aangedaan dat zij er niet meer was, onafhankelijk van de politieke kleur."

Een paar Kamerleden bleven haar in de nasleep van de Bijlmerramp-enquête verwijten dat ze het niet goed zou hebben gedaan, vertelt Van Boxtel die dat beeld over Borst graag bij wil nuanceren. "Haar hele integriteit, alles stond in het teken om zo goed mogelijk te zorgen voor de getroffenen. Dus dit raakte haar in haar hart."

Briefjes tijdens debatten

Borst was volgens biograaf Beyens de belichaming van de rechten voor de patiënt. Ze was erg ambitieus en werkte ontzettend nauwkeurig. Iets wat ze ook bij haar medewerkers stimuleerde. Dat ondervond ook Van Boxtel, die haar roemt om haar werklust en enorme staat van dienst voordat ze minister werd. Ze was onder meer vice-voorzitter van de Gezondheidsraad en directeur van UMC Utrecht.

In de debatten stuurde Borst regelmatig briefjes naar collega's. "Zo kreeg ik eens een briefje in het debat via de bode waarbij ze me corrigeerde op de uitspraak van een medicijn", vertelt Van Boxtel. "Of dan stond er: dit is niet het moment om het aan [Wim] Kok te vragen. Hij is moe, er komt een beter moment, Els."


De biografie 'Els Borst: Medicus in de politiek' verschijnt vrijdag 5 november in de boekwinkels.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie