Cultuur & Media
KRO-NCRV

Stef Bos: 'Vanaf mijn geboorte heb ik klokken horen tikken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stef Bos: 'Vanaf mijn geboorte heb ik klokken horen tikken'

Vanaf het moment dat zanger Stef Bos op de wereld kwam, hoort hij klokken tikken. "Mijn vader was een klokkenmaker. Er stonden honderden bij ons in huis voor reparatie." De tijd heeft Bos altijd gefascineerd. Hij wijdde er zijn nieuwe album aan: TIJD, om te gaan leven.

Is dit nu later?

Begin jaren negentig verscheen zijn eerste single Is dit nu later?. Sindsdien heeft de tijd een andere betekenis voor hem gekregen. "Tijd betekent voor mij alles wat voorbij gaat. Hoe ouder ik word, hoe meer ik daar ook de schoonheid van inzie."

Als achttienjarige vond Bos de tijd zoiets als de dood: "onaangenaam en ongenaakbaar". Inmiddels voelt hij - dat zelfs als hij er fysiek niet meer is - het einde eigenlijk niet bestaat. "Als we schoonheid toevoegen aan het leven, dan blijft dat."

En terwijl de ouderdom nadert - volgend jaar wordt hij zestig - worden zijn nummers optimistischer. "Ik voel steeds meer dat we nooit afscheid hoeven nemen. Degene die er niet meer zijn, zitten in ons."

Mooier met de tijd

Toen hij zijn carrière begon was hij weemoedig. "Nu denk ik: het gaat niet om jou jongen. Je voegt iets toe en de reis gaat gewoon verder." Als je oud wordt kun je opgaan in het grotere geheel.

Bos bezingt: "Het is niet te verklaren, je wordt lichter met de jaren. Je wordt mooier met de tijd."

Het nieuwe album van Stef Bos 'TIJD om te gaan leven' is vanaf nu te krijgen en te beluisteren op Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie