Cultuur & Media

Deze krant kan een Oscar winnen

KRO-NCRV
foto: YouTube/TheGuardianfoto: YouTube/TheGuardian
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze krant kan een Oscar winnen

Een bijzondere Oscarnominatie. Gisteren werd bekend dat de Britse krant The Guardian met Black Sheep genomineerd is voor 'beste korte documentaire'. Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts noemt het inspirerend. Volgens hem is dit hét voorbeeld dat klassieke krantenbedrijven nieuwe manieren hebben gevonden om hun verhaal te vertellen.

Door dalende oplagecijfers en weglopende adverteerders dachten veel mensen dat de krant geen toekomst zou hebben. Maar volgens Wijndelts hebben traditionele mediabedrijven nieuwe manieren gevonden om hun verhaal te vertellen. Zo maken ze niet alleen artikelen en tekst, maar maken ze ook journalistieke producties in video en audio. Black Sheep is volgens hem hét voorbeeld dat dit gelukt is.

Diepgeworteld racisme

De documentaire vertelt het verhaal van de 11-jarige zwarte jongen Cornelius Walker. Uit angst voor geweld verhuist zijn moeder het gezin van Londen naar Essex. Daar krijgt hij te maken met diepgeworteld lokaal racisme.

The Guardian heeft volgens Vrij Nederland-hoofdredacteur Wijndelts de audiovisuele media omarmd en getest met verschillende formats, online en op Facebook. Ook filmmakers hebben zichzelf moeten heruitvinden. "Je hebt niet meer de tijd om mensen 'gegijzeld' te houden in een bioscoopzaal. Je moet ze binnen enkele seconden vangen in jouw narratief."

Korte docu's, grote thema's

Wijndelts is geïnspireerd en hoopt op meer internationale samenwerking bij het maken van korte webdocumentaires. Hij ziet dat steeds meer media de short documentary als vertelvorm omarmen. "Ik hoop dat we op bijvoorbeeld Europees niveau documentaires kunnen maken over de grote thema’s van onze tijd."

Tip van Ward

Voor wie nieuwsgierig is naar korte, journalistieke documentaires heeft Ward Wijndelts nog een tip: de website Field of Vision. Journalist en filmmaker Laura Poitras won eerder een Oscar voor beste documentaire en selecteert en koopt voor deze site de beste korte documentaires van acht tot tien minuten.

Ster advertentie
Ster advertentie