Cultuur & Media
NOS

Bert van der Veer heeft geen begrip voor opschorten reality-tv door RTL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert van der Veer heeft geen begrip voor opschorten reality-tv door RTL

RTL heeft alle reality-tv opgeschort. Programma's als Temptation Island en Love Island worden voorlopig niet door RTL uitgezonden. Aanleiding voor de maatregel is de ophef over seksueel grensoverschrijdend gedrag in De Villa. Voormalig RTL-programmadirecteur Bert van der Veer heeft geen begrip voor de beslissing.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Datingshow De Villa werd kort geleden van de zender gehaald na twee scènes waarbij een man zich 's nachts aan een vrouw opdrong. De vrouwen lieten duidelijk merken geen zin te hebben in seks, toch blijven de mannen het proberen.

Programmadirecteur Peter van der Vorst zegt dat alle "guilty pleasure-programma's" van RTL worden opgeschort. Tegen RTL Nieuws zegt hij dat hij het vertrouwen wil terugwinnen in dit genre en dat hij beter wil weten hoe die programma's tot stand komen.

'Heftig dat RTL met alle reality-tv stopt na ophef'

Van der Vorst zegt dat productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa heeft aangezet tot grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft hij van de kandidaten zelf gehoord. Het was volgens hem voor het eerst dat de leiding van RTL ervan hoorde.

Kapotgeschrokken

"Ik ben me kapot geschrokken", aldus de programmadirecteur. "Vooral de makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen heengegaan." Hij erkent dat RTL ook fout zat. Twee medewerkers die hadden moeten ingrijpen zijn door RTL op non-actief gesteld. Bij Blue Circle worden volgens hem ook maatregelen genomen.

Verder biedt Van der Vorst zijn "diepe excuses" aan aan alle kandidaten en belooft dat RTL alles zal doen om ze te helpen als dat nodig is. Ook laat hij een onafhankelijke partij onderzoek doen naar de incidenten en het productieproces.

Nieuwe series van Temptation Island, Free Love Paradise en De Villa zullen ook niet te zien zijn op de streaming-dienst van RTL, Videoland.

2 miljoen

Televisiedeskundige Bert van der Veer vindt de reactie van RTL 'nogal heftig'. Als voormalig programmadirecteur van RTL heeft hij nagedacht wat hij zou hebben gedaan. "Ik had de beslissing niet genomen, want het heeft nogal wat consequenties."

"Eén van die consequenties is dat je dit heel veel geld kost. Temptation Island in de ijskast zetten kost je 2 miljoen euro", schat hij. Wel onderschrijft Van der Veer dat er een onderzoek moet komen naar de misstanden, "want er is veel aan de gang in het genre".

Ster advertentie
Ster advertentie