Cultuur & Media
AVROTROS

Dit is Humberto's beste non-fictie boek van de maand oktober

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
 1. Nieuwschevron right
 2. Dit is Humberto's beste non-fictie boek van de maand oktober

Elke laatste vrijdag van de maand maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bij Humberto Tan het beste non-fictie boek van de maand bekend. Deze maand is dat geworden: Reizigers van een nieuwe tijd van Abdelkader Benali. "Je gaat echt anders kijken naar de geschiedenis", zegt Diest over het door haar gekozen boek.

Video niet beschikbaar

Op plek twee en drie zijn geëindigd: En toen vonden ze mijn vader van Andreas Jonkers en Het is aan ons van Merlijn Twaalfhoven.

Anders kijken naar de geschiedenis

Reizigers van een nieuwe tijd gaat over Jan Janszoon uit Haarlem die zich in de 17e eeuw bekeerde tot de islam tijdens zijn Noord-Afrikaanse ballingschap. "Al heel snel komen we erachter dat het niet zijn geschiedenis is, maar ook die van onszelf", vertelt Emma Louise Diest. "Want wat we aanvankelijk misschien beschouwen als iets dat nutteloos is in onze geschiedenis, wordt ineens een essentiële schakel in het geheel. En wat we aanvankelijk beschouwen als een hoogtepunt, wordt misschien wel een dieptepunt."

Door het boek ga je volgens Dienst ook anders kijken naar de geschiedenis. "Wanneer je zo'n levendige literatuur hebt en zo'n levendige geschiedenis krijgt aangereikt, dan krijg je ook de mogelijkheid om anders te kijken naar de geschiedenis, het heden en de toekomst."

Migratie van noord naar zuid

Abdelkader Benali is heel blij dat hij dit verhaal van Jan Janszoon heeft kunnen vertellen. "Het is een ongelooflijk verhaal over identiteit, de kaapvaart, de Middellandse zee. Ik kwam erachter dat mijn voorouders piraten zijn geweest op de Middellandse Zee. En in mijn studententijd hoorde ik dat verhaal over Jan Janszoon uit Haarlem. Een bizar verhaal. Toen ik dat ging opschrijven kwam ik erachter dat er heel veel Europeanen waren die zich bekeerden om dingen voor elkaar te krijgen." Je moest je bekeren tot de Islam om deel te nemen aan de oorlog.

"We zijn zo gewend dat er migratie is van zuid naar noord. Ze komen naar ons. Maar er is dus migratie van noord naar zuid. Ik wilde dat eens een keer omdraaien en laten zien dat de geschiedenis heel veel verhalen heeft van noorderlingen die zuiderlingen worden", vertelt Benali.

Non-fictie boek van het jaar

Boekenredacteur Emma Louise Diest heeft eerder dit jaar deze boeken gekozen als beste non-fictie boek van de maand:

 • Januari: Bij ons in Auschwitz van Arnon Grunberg
 • Februari: Mens/Onmens van Bas Heijne
 • Maart: Indo van Marion Bloem
 • April: Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse
 • Mei: Coronakronieken van Daan Heerma van Voss
 • Juni: Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya
 • Juli: Wij slaven van Suriname van Anton de Kom
 • Augustus: Stoorzender van Arjen Lubach
 • September: Altijd Iets Te Vinden van Wieteke van Zeil.

Aan het einde van het jaar wordt bekend wat het NPO Radio 1 Humberto Beste Non-fictie Boek van het Jaar is. Daar heb jij als luisteraar ook een rol in. Daarover later meer.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie