Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jongeren aan het lezen krijgen: 'Je moet ze inspireren, nieuwsgierig maken. Dat werkt'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren aan het lezen krijgen: 'Je moet ze inspireren, nieuwsgierig maken. Dat werkt'

"Je moet jongeren niet verplichten om een boek te lezen", zegt Rindert Kromhout, bekend van zijn historische verhalen voor jongeren bij De Taalstaat. "Je moet ze stimuleren, inspireren, nieuwsgierig maken naar een boek. Dat werkt."

Hij had zo’n inspirerende leraar, vertelt hij aan presentator Frits Spits. "Hij las een boek van Couperus en deed dat zo fantastisch, zo bevlogen, dat ik onmiddellijk naar de bibliotheek wilde rennen om boeken van Couperus te lenen. Zo moet je dat doen."

Hier ligt wat hem betreft een "belangrijke taak" voor het onderwijs. "Het begint natuurlijk al op de pabo's en lerarenopleidingen. Daar moet de basis worden gelegd. Daar moeten leraren zelf goed worden opgeleid in literatuur."

Gedachtenwereld van een kind

Waarom hij dit zo belangrijk vindt, is omdat hij zelf veel voor jongeren schrijft. In mei verscheen Kromhout’s jongste boek De Poppenspeler van Lampedusa; hij maakte eerder al boeken over de Bloomsbury-groep rond Virginia Woolf en over de zoon van Thomas Mann, Klaus Mann.

Het begon met kinderboeken. "Dat komt denk ik doordat ik het heel interessant vond om te schrijven vanuit de gedachtenwereld van een kind. Door de manier waarop ik het schreef, werden het verhalen die ook voor kinderen geschikt werden."

Gemiste kans

Op scholen komt hij geregeld vertellen over zijn werk. Docenten moeten het goed voorbereiden, drukt hij ze op het hart, want dan krijgen leerlingen er zin in. Dat weet hij uit ervaring. Onlangs was hij op een school, waar leerlingen niet bijgepraat leken, en daar voelde het alsof hij "tegen een muur aan het kijken en praten" was. "Dat is zo’n gemiste kant."

Andersom kan het ook. "Ik ben ook op scholen geweest waar ze die boeken met die kinderen hebben behandeld, waar ze er over gepraat hebben, iets over de achtergronden hebben verteld. Dat vergeten die kinderen nooit meer, zijn fantastische gesprekken."

Leerlingen enthousiast maken, dat doet hij zo, luister maar:

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie