Cultuur & Media
KRO-NCRV

Eric Corton ziet óók beren op de weg: 'Maar ik laat ze me de weg niet versperren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Corton ziet óók beren op de weg: 'Maar ik laat ze me de weg niet versperren'

Acteur, DJ, muzikant, scenario- en binnenkort ook romanschrijver. Eric Corton is een man met velen talenten. Bij ieder nieuw project is hij óók onzeker en ziet hij beren op de weg. "Maar ik maak die beren niet zo groot dat ze me de weg versperren", vertelt hij bij Spraakmakers.


'Wat leuk!'

Bij alles wat hij doet of waar hij voor gevraagd wordt, is het vertrekpunt "o wat leuk!" Als hij dat gevoel naar eigen zeggen niet krijgt, dan doet hij het niet.

Na twee non-fictieboeken vroeg zijn uitgever of hij geen langer verhaal wilde schrijven. "Natuurlijk vind ik dat ook doodeng. Het is echt wat anders om korte verhalen uit je eigen ervaring op te schrijven, dan een lang, uitgediept verhaal met verschillende personages en verhaallijnen."

Corton hoort van veel mensen dat ze rondlopen met het idee om ooit een boek te schrijven. "Zij zien dan allerlei barrières: waar haal ik de tijd vandaan? Hoe moet ik dat doen met kinderen? Maar je kan ook denken: ik ga het gewoon doen.”

Onbetrouwbare herinneringen

En het is gelukt. In september verschijnt zijn debuutroman Mist. "Het vertrekpunt was eigenlijk een concept", vertelt Corton. "Ik ben ervan overtuigd dat we opgebouwd zijn uit herinneringen en dat die ook weer gebaseerd zijn op herinneringen." Het boek draait eigenlijk om de onbetrouwbaarheid van ons geheugen.

"De hoofdpersoon is een filmmaker van midden vijftig. Na de première van zijn nieuwste film komt er een vrouw naar hem toe die zegt: hoe komt u aan dit verhaal? Want dit lijkt wel heel erg op de onopgeloste moord op mijn moeder."

Kritiek

Het is een plotgedreven roman zoals dat heet, maar Corton hoopt dat lezers na het lezen ervan, meer dan alleen verrast zijn door hoe het eindigt. "Het zijn niet alleen geschreven zinnen in dienst van het plot."

Hij is niet bang dat mensen hem zien als de zoveelste bekende Nederlander die denkt een boek te kunnen schrijven. "Als iemand het heeft gelezen en het zó slecht vindt dat ik ermee zou moeten stoppen, dan ga ik daarmee in gesprek en luister ik. Als mensen met argumenten komen, dan vind ik het prima. Daar heb ik ook wat aan."

Toch valt het hem op dat mensen vaak negatief zijn zonder argumenten. "Dan vinden ze mij een stomme gozer of zo. Prima, dan lees je het lekker niet.”

Voor hen die het wél willen lezen, Mist ligt vanaf 14 september in de boekhandel.

Eric Corton en zijn vele talenten

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie