Sport
KRO-NCRV

Willem II 'de eerste kampioen in de Eredivisie' bestaat 125 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem II 'de eerste kampioen in de Eredivisie' bestaat 125 jaar

Op 12 augustus 1896 werd voetbalclub Willem II opgericht. Het werd de eerste club die kampioen werd in het betaald voetbal in 1955. "Ajax deed ook aardig mee toen, maar het was toch een beetje het Willem II van het Noorden", zegt clubliefhebber Arjen Pijfers bij Spraakmakers.

De liefde voor de Tilburgse club begon bij Pijfers toen hij dertien was. Vandaag verschijnt het jubileumboek waar hij aan meewerkte en waarbij historisch speurwerk ook nog een opmerkelijk feit opleverde. Lang stond Gerard de Ruiter in de analen als de officiële oprichter, maar tijdens onderzoek voor het jubileumboek stuitte ze op een andere naam: Marten Evert van Kuiken is de eigenlijke stichter.

Traditieclub

Samen met Sparta en Vitesse behoort Willem II – dat aanvankelijk Tilburgia heette - tot de oudste clubs uit de het betaald voetbal. Het is een echte traditieclub, zegt Pijfers. Willem II is tegenwoordig niet erg succesvol in de Eredivisie, maar zelfs de clubs waar het sportief niet voor de wind gaat, hebben hun mooie momenten, aldus de Tilburger. "En als er dan een keer iets te vieren valt, dan is er ook sprake van een oceaanvreugde."

Frenkie en Virgil

En Willem II heeft zelf dan weinig succes op het moment, de club is wel leverancier van misschien wel de twee beste Nederlandse spelers van dit moment. Middenvelder Frenkie de Jong die bij Barcelona speelt en Liverpool-aanvoerder Virgil van Dijk.

Jeugdtrainer Rob Hendriks is nog steeds supertrots dat jongens als Frenkie en Virgil van Willem II komen, maar hij vindt het wel jammer als de opleiding alleen gerelateerd wordt aan hen. "We moeten vooral naar de toekomst blijven kijken en niet steeds terugvallen op jongens die ook al bepaalde kwaliteiten van zichzelf hadden. Wij hebben daar een kleine bijdrage aan kunnen leveren, maar ze zijn niet zó goed dankzij Willem II."

Verslaggever Marcel Dekker ging langs bij jeugdtrainer Rob Hendriks

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie