Cultuur & Media
BNNVARA

'Running up that Hill' van Kate Bush bestormt hitlijsten opnieuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Running up that Hill' van Kate Bush bestormt hitlijsten opnieuw

Running up that Hill van Kate Bush bestormt de hitlijsten. Hoe een nummer uit de jaren '80 nu weer populair is geworden? Dat heeft alles te maken met de Netflix-serie Stranger Things. Waar het nummer over gaat en of het past bij de sciencefiction-horrorserie, dat vertelt zangeres Anneke van Giersbergen in De Nieuws BV.

In de sciencefiction-horrorserie Stranger Things is Running up that Hill het favoriete nummer van het personage Max Mayfield. Het helpt haar zelfs om aan het monster Vecna te ontkomen. Terwijl aflevering na aflevering Max het nummer op haar walkman afspeelt, groeit het lied wereldwijd in populariteit.

Kate Bush en Horror

Horror en Kate Bush: is het een voordehand liggende combinatie? Volgens zangeres Anneke van Giersbergen is het zo gek nog niet: "Haar muziek is mooi, en die hoge stem: het is mooie popmuziek die ze maakt en er zitten heel veel lagen in." Af en toe is zo'n laag die Bush in haar muziek verwerkt wat donkerder dan andere popnummers. "Ergens zit daar wel een aanknopingspunt met een eerie achtige tv-serie", aldus Van Giersbergen.

Kate Bush is een 'fantastische artiest'

Wat is er zo goed aan Kate Bush? "Zo'n beetje alles", zegt de zangeres verheugd. "Ze zingt ongelofelijk mooi en niemand klinkt zoals zij. Ze is heel uniek. Ze is een hele goede songschrijver maar ook een fantastische producer. Dat maakt dat het een bepaalde sound krijgt die niemand anders heeft. Het is een fantastische artiest."

Dat Bush vrouw is, heeft invloed gehad op haar sound denkt Van Giersbergen: "In die tijd waren er weinig vrouwen die hun eigen producties deden in de studio. Dat maakte toch ook een beetje wel dat het anders klonk, namelijk wat warmer."

Running up that Hill

De originele titel van Running up that Hill was A Deal with God. "Ze had het idee, mannen en vrouwen begrijpen elkaar soms helemaal niet. En ze zegt, als we nou eens zouden kunnen wisselen van lichaam of misschien wel van zijn, dan zouden we elkaar veel beter begrijpen. Maar daarvoor moet je een Deal with God maken. Daar gaat het eigenlijk over", zegt Van Giersbergen.

"Het is natuurlijk een enorm compliment om zo'n revival te hebben van jouw song", zegt Van Giersbergen over de hernieuwde populariteit van Running up that Hill. "Het krijgt niet snel een revival als het niet zo'n klassieker was. Het komt niet voor niets terug in zo'n serie."

Anneke van Giersbergen tourt op dit moment en speelt 5 juni in het Amsterdamse Bostheater. En, geheel toepasselijk, tijdens haar optreden speelt ze een Kate Bush song!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie