Cultuur & Media

Marieke Derksen: 'Laten we het een beetje luchtig houden'

AVROTROS
foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Marieke Derksen: 'Laten we het een beetje luchtig houden'

"Aai een hond, eet een ijsje, doe iets kinderlijks". Uitgever Marieke Derksen vindt het leven al zwaar en serieus genoeg, zegt ze in Miss Podcast. Daarom blijft ze ook in haar volwassen leven de vrolijke en kinderlijke dingen opzoeken.

#119 - Marieke Derksen recenseert de Gijzeling van Gladbeck

Als hoofd van uitgeverij Inside gaf ze bestsellers als Gijp, Kieft en Sneijder uit. Al tien jaar is Michel van Egmond haar enige directe collega. En dat werkt nog steeds goed. "Dat vragen wij ons ook af. Waarom het al tien jaar zo goed werkt en elkaar dan nog steeds soms dagelijks uren aan de telefoon kunnen hebben en elkaar niet gaan haten."

"Wat dat is weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik noem het wel eens het meest seksloze huwelijk van Nederland. En we kunnen nog steeds lachen. Dat vind ik na tien jaar ook wel bijzonder. Er is gewoon een bepaalde chemie. We zien elkaar heel weinig, we komen nooit bij elkaar over de vloer. We bellen wel heel veel. Dat wel."

Luchtig houden

Derksen probeert het in deze lastige tijden toch vrolijk te houden. "Ik vind het moeilijke tijden, en alles is heel zwaar. Laten we het een beetje luchtig houden. Ik vind het leven al ingewikkeld genoeg, dat ik me probeer te omringen met blije dingen."

"Ik vind volwassen zijn wel een ding hoor. Ik vind het veel gedoe. Allemaal dingen regelen, verantwoordelijkheid. Nu heb ik heel weinig verantwoordelijkheid, want ik heb geen kinderen, maar het is allemaal zo serieus. En het is allemaal al zo zwaar. Mensen daar gebeuren dingen mee, mensen worden ontslagen, mensen worden ziek. Nu de coronacrisis. Nou, laat mij dan lekker Eurovision Songfestival kijken en meeklappen. Daar doe ik toch helemaal niemand kwaad mee?"

Veronica Inside

Als dochter van voetbalanalyticus Johan Derksen wordt ze ook vaak aangesproken op de uitspraken van haar vader, zoals na de grap over Akwasi in het programma Veronica Inside. "Het is niet dat wij hetzelfde denken over alles. Het is mijn vader, maar dat betekent niet dat je dezelfde visie, dezelfde humor of wat dan ook hebt. Ik heb daar verder helemaal niets mee te maken, met zijn uitspraken voor de rest."

Ze heeft de commotie vaker meegemaakt en schrok dus niet van alle ophef. "Het heeft wel een voorgeschiedenis, ik ben het wel een beetje gewend. Het is niet dat dit de eerste keer was, dat het iemand is die nog nooit in de media is geweest en die krijgt dan dit over zich heen. Dus dat scheelt. Als het uit het niets was gekomen dan had ik het denk ik wel heel zwaar gevonden, maar nu denk je: oké, gaan we weer. En dan is het nog af en toe slikken, maar niet zo erg als het voor andere mensen is denk ik."

Misplaatste grap

De uitgever ziet de uitspraken van Johan als een misplaatste grap. "Ja, in deze tijd niet handig, denk ik nog steeds. Ik denk als het vier jaar geleden was gemaakt en dan niet tijdens die hele Black Lives Matter-toestand, dat mensen er misschien makkelijker overheen waren gestapt. Maar het was de verkeerde tijd. En misschien moet je ook de grap helemaal niet maken, dat weet ik niet. Ik denk ook dat dat de discussie nu is."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Toine van Peperstraten
Luister hier naar de aflevering met Martine Sandifort

Ster advertentie
Ster advertentie