Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom opera's altijd over seks gaan (en zo ontzettend lang duren)

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom opera's altijd over seks gaan (en zo ontzettend lang duren)

"Operacomponisten kunnen iets heel lang opbouwen, je laten verlangen naar iets, het niet geven, dan bijna geven, dan niet geven, en dan ontzettend pieken", vertelt musicus en operakenner Calmer Roos in MISCHA!. Volgens Roos gaat een opera altijd over seks.

#453 - Calmer Roos: 'Opera's gaan altijd over seks' - MISCHA!

Van een opera genieten vergt volgens Roos een ander soort concentratie en beleving van tijd. "Operacomponisten kunnen een uitbundige openingsscène neerzetten en daarna kakt alles in. Dan wordt een verhaal ontwikkeld, de karakters neergezet en begint er in jou een verlangen te ontstaan naar een oplossing voor een dramatisch probleem."

Vrouwelijk hoogtepunt

De musicus vertelt over componist Wagner: "Die heeft dan 4,5 uur op je ziel gebeukt, en dan denk je op het einde: ja, dít wilde ik al die tijd. Het is als het vrouwelijk hoogtepunt: het duurt even, maar dan heb je ook wat."

Opera "verstaan" is volgens Roos slechts een kwestie van het begrijpen van één of een paar noten. "Je moet snappen wat er met die ene noot aan de hand is, en dan valt het op zijn plaats." En dat is voor veel mensen een openbaring, ziet de musicus. "Mensen ontdekken in zichzelf het vermogen om dingen te begrijpen en ervan genieten terwijl ze niet helemaal wisten dat ze het in zich hadden."

#453 - Calmer Roos: 'Opera's gaan altijd over seks' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie