Cultuur & Media
EONOS

'Taart eten bij de Holleeders was heel bijzonder'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Taart eten bij de Holleeders was heel bijzonder'

Het was bedoeld als testament, het in 2016 geschreven boek Judas van Astrid Holleeder. Omdat ze niet weet of ze er morgen nog is. Over dit verhaal is nu een theatervoorstelling gemaakt, vanuit het perspectief van de vier vrouwen om Holleeder heen: zijn twee zussen, moeder en nichtje. Een gesprek hierover in Langs de Lijn En Omstreken.

In het boek Judas vertelt Astrid Holleeder over de dagelijkse angst waarmee ze leeft, in wat voor gezin ze opgroeit en hoe ze zich verzet en haar eigen broer verraadt. Tekstschrijver Sophie Kassies maakte er een toneelbewerking van. "Wat betekent die opofferingsgezindheid? En is het goed om zo'n groot offer te brengen omdat je denkt dat je daarmee de waarheid en maatschappij dient? Dat soort vragen vond ik belangrijk voor deze uitvoering."

Koffie en taartjes

Het is allemaal terug te zien in de voorstelling Judas - De Holleeders dichtbij. Margo Dames speelt hierin de rol van Sonja Holleeder. Om zich goed voor te bereiden op het spelen van haar, hebben ze elkaar ook ontmoet. "En dat was heel bijzonder. Niet alleen Sonja, maar ook moeder Stientje en zus Astrid waren er. We hebben koffie gedronken en taartjes gegeten en over van alles gepraat. Ik had er nog graag een foto van gemaakt, maar dat mocht niet."

Kassies was ook bij die ontmoeting, en voor haar was het interessant om te zien hoe Astrid en Sonja met elkaar omgingen. "Hoe was die verhouding? Maar ik was ook wel benieuwd naar moeder Stien, en haar taal. Ik leg haar voor de voorstelling woorden in de mond, maar wilde wel graag dat het de goede woorden waren. Dus ik was blij dat zij precies het zinnetje gebruikte dat ook in het script staat."

Wat Dames opviel was dat de vrouwen nog genoeg humor hadden. "De Amsterdammers hebben dat toch, en de Jordanezen ook. Dat houdt ze ook wel in leven volgens mij. Bij al die verschrikkelijke dingen moet je toch ook een grapje kunnen maken. Dat is wel bijzonder."

Toneelstuk over Holleeder

De voorstelling Judas - De Holleeders dichtbij gaat op 20 september in première.

Ster advertentie
Ster advertentie