Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aftellen tot het Groot Dictee: los, aan elkaar of met streepje?

foto: Marcel Krijgsman
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen tot het Groot Dictee: los, aan elkaar of met streepje?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dichterbij dan je denkt! Op zaterdag 25 november wordt het Groot Dictee vanuit Rozet in Arnhem voorgelezen door Gerdi Verbeet, in de tijd van De Taalstaat. Jij schrijft toch ook mee? Presentator Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met samenstellingen? Schrijf je het los, aan elkaar of met streepje?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onze Taal geeft uitleg!

Er zijn verschillende soorten samenstellingen. Neem de driedelige samenstellingen, bijvoorbeeld 'langeafstandsloper' en 'groenezeepfabrikant' Deze samenstellingen bestaan uit een bijvoeglijk naamwoord en twee zelfstandige naamwoorden. Het bijvoeglijk naamwoord heeft betrekking op het eerste zelfstandige naamwoord: 'loper van lange afstanden', 'fabrikant van groene zeep'. Als je deze betekenisrelatie wilt uitdrukken, moet je dit soort samenstellingen aan elkaar schrijven.

Bij een samenstelling kan een klinkerbotsing voorkomen. Dit betekent dat er twee klinkers naast elkaar staan die als één klank gelezen kunnen worden, terwijl ze bij verschillende lettergrepen horen. Een voorbeeld van een woord met klinkerbotsing is na-apen. Als dit werkwoord zonder streepje wordt geschreven (naapen), lijken de twee a's samen één klank te zijn. Met een streepje wordt duidelijk dat de twee a's bij twee verschillende lettergrepen horen en dat dus na-apen bedoeld is. Klinkerbotsing kan op twee manieren worden verholpen: bij samenstellingen gebeurt dat met een streepje, bij afleidingen met een trema.

Wil jij nog meer oefenen? Onze Taal heeft op deze pagina tests en quizzen klaar staan voor jou om te oefenen!

Deel jouw schrijfie

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 25 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1. Schrijf thuis mee en vergeet niet jouw #schrijfie te delen op Twitter met de hashtag #GrootDicteeop1.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie