Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook al weer met verkleinwoorden?

foto: Marcel Krijgsman
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook al weer met verkleinwoorden?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dichterbij dan je denkt! Op zaterdag 26 november wordt het Groot Dictee vanuit het Forum in Groningen voorgelezen door Gerdi Verbeet, in de tijd van De Taalstaat. Jij schrijft toch ook mee? Presentator Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met verkleinwoorden?

Frits vraagt zich af, staat hij in zijn hemd als hij 'hempje' schrijft?

Onze Taal geeft uitleg!

Het juiste verkleinwoord is hemdje, volgens Onze Taal. Daarnaast vermelden sommige naslagwerken als alternatief hempje, dat in spreektaal heel gebruikelijk is. Onze Taal legt uit: bij verkleinwoorden doen zich enkele basisprincipes voor. Woorden die eindigen op een l, n, r of klinker krijgen de uitgang -tje, woorden die eindigen op een m krijgen de uitgang -pje, woorden die eindigen op -ing krijgen de uitgang -kje als de lettergreep voor -ing beklemtoond is (en anders -etje), en veel eenlettergrepige woorden krijgen de uitgang -etje. De rest van de woorden krijgt in principe de uitgang -je, dus hemdje ligt het meest voor de hand.

Wil jij nog meer oefenen? Onze Taal heeft op deze pagina tests en quizzen klaar staan voor jou om te oefenen!

Deel jouw schrijfie

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 26 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1. Schrijf thuis mee en vergeet niet jouw #schrijfie te delen op Twitter met de hashtag #GrootDicteeop1.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie