Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook alweer met de tussen-n?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook alweer met de tussen-n?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dichterbij dan je denkt! Op zaterdag 26 november wordt het Groot Dictee vanuit het Forum in Groningen voorgelezen door Gerdi Verbeet, in de tijd van De Taalstaat. Jij schrijft toch ook mee? Presentator Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

Frits vraagt zich af, schrijf je 'ziektekiem'? Of 'ziektenkiem'?

Video niet beschikbaar

Onze Taal geeft uitleg!

In veel samenstellingen en afleidingen gebruiken we een tussenklank: in bijvoorbeeld boeke(n)bon, panne(n)koek en wolke(n)loos is een uh-klank hoorbaar. Die klank wordt soms geschreven als een 'e' en soms als 'en' en wordt al lange tijd 'de tussen-n' genoemd. De officiƫle regel voor de tussen-n is: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel ruggengraat (rug heeft alleen het meervoud ruggen). Daarnaast is het bijvoorbeeld aktetas (zonder tussen-n), omdat naast het meervoud akten ook aktes voorkomt. Lees de uitgebreide regel op de website van Onze Taal.

Wil jij nog meer oefenen? Onze Taal heeft op deze pagina tests en quizzen klaar staan voor jou om te oefenen!

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 26 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1. Schrijf thuis mee en vergeet niet jouw #schrijfie te delen op Twitter met de hashtag #GrootDicteeop1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie