Cultuur & Media
NOSNTR

Fotograaf bivakkeerde in tent om Arnhemse wijk vast te leggen

foto: Erik van Cuyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf bivakkeerde in tent om Arnhemse wijk vast te leggen

Het International Photo Festival in Leiden is vanaf 17 september zes weken gratis te bezoeken. Een van de fotografen is Erik van Cuyk. Vanuit een tent midden in de wijk fotografeerde hij de Arnhemse ‘Rijnwijk’.

"Ik heb in een tent in het midden van de wijk gebivakkeerd, zodat mensen wisten dat ik er was en dat ze wanneer ze wilden langs konden komen,” vertelde van Cuyk in Nieuws & Co. Om vertrouwen te winnen, ging hij in gesprek met de bewoners. Daar trok hij flink de tijd voor uit: "Pas na een jaar had ik het gevoel dat ik genoeg materiaal had om een fotoboek te maken."

foto: Erik van Cuyk

Erik van Cuyk maakt in zijn tent foto's van het dagelijkse leven in Rijnwijk.

Voor het te laat is

Het is nog spannend hoe lang de dertien gezinnen in de wijk kunnen wonen. De 100 jaar oude wijk in Arnhem staat namelijk al meer dan tien jaar ten dode opgeschreven. Door verschillende rechtszaken werd de sloop constant uitgesteld. Nu het nog mogelijk is, trok van Cuyk de wijk in om het leven daar vast te leggen voordat het te laat is.

foto: Fotograaf Erik van Cuyk

Een van de portretten die van Cuyk in de wijk maakte.

Werkwijze

De mensen van wie de fotograaf het vertrouwen won, volgde hij bijna een jaar lang. Van Cuyk: "Van ‘s ochtend tot ‘s avonds laat en zelfs op feestdagen was ik er." Dat leverde mooie foto’s op waarin het dagelijks leven in de wijk centraal staat.

Het festival is gratis te bezoeken in Leiden van 17 september tot en met 31 oktober. Op het festival exposeren 15 fotograven.

Luister hier de reportage vanuit de wijk

Ster advertentie
Ster advertentie