Cultuur & Media
VPRO

Waarom is er maar één werkelijkheid?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is er maar één werkelijkheid?

Niña Weijers is schrijver en schreef het boek Kamers, antikamers. In Nooit Meer Slapen ging ze in gesprek met Pieter van der Wielen over haar inspiratiebronnen, haar visie op het leven en de liefde.

Parallelle universa

"Ik weet nog heel goed dat ik als meisje van 12 naar de middelbare school ging. En dat ik dacht "nu kan ik alles van me afwerpen, nu wordt het allemaal anders. Nu word ik heel cool. Maar hoe ouder je wordt hoe meer je erachter komt dat jouw fouten diep in jezelf zitten.

Dat die gebreken jou uiteindelijk juist maken tot wie je bent," aldus Niña Weijers. In een parallel universum was ze misschien iemand anders geweest. Maar in het leven wat ze nu heeft moest ze leren omgaan met haar fouten en gebreken.

"Maar wat in de natuurkunde misschien niet kan. Kan in de literatuur wel." En dus besloot Niña Weijers om in haar nieuwe boek Kamers, antikamers, gebruik te maken van deze vrijheid. In het leven maak je keuzes waardoor je van A naar B gaat.

Als je andere keuzes had gemaakt, had je ook een andere uitkomst gekregen. "We zitten allemaal in een dwangbuis van tijd, en die gaat alleen maar vooruit."

Quote

Het lukt heel vaak niet om binnen de lijntjes van het leven te kleuren.

Pieter is het er mee eens: "Je kunt geen enkele keuze ooit helemaal omdraaien. Het is onomkeerbaar." Niña: "Dat onderscheid het leven ook van een spelletje."In haar boek lezen we verschillende versies van een leven: met kind, of zonder kind.

Het is een zoektocht van het hoofdpersonage, en die zoektocht heeft Weijers op papier gezet. "Dit klinkt misschien voor de luisteraar hopeloos vaag. Maar er zit wel degelijk een rode draad in." Pieter: "En uiteindelijk is het boek helemaal niet zo exotisch. Is het gewoon een boek over de liefde."

Volwassen worden, volwassen zijn

De schrijver is 32 jaar oud, bijna 33. Volwassen dus, zou je zeggen. Toch is ze het daar niet helemaal mee eens: "Je maakt allemaal fases door in je leven, je bent kind, je bent tiener, je bent adolescent. En dan heb je opeens een grote grijze zee van volwassenheid.

Alsof er dan geen ontwikkelingsfases meer zijn tot je bejaard bent en achter een rollator loopt. "Niña Weijers: "We fantaseren de hele tijd ons leven bij elkaar. We vertellen onszelf verhalen. Die verhalen hebben we nodig om te kunnen leven."

Niña Weijers

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO. Dagelijks na middernacht komt er een kunstenaar, schrijver, muzikant, filosoof of theatermaker een uur lang vertellen over zijn werk en leven. Luister alle gesprekken terug via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie