Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dichter Gershwin Bonevacia: 'Jongeren zijn op heel veel manieren met taal bezig'

foto: GershwinBonevacia.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Dichter Gershwin Bonevacia: 'Jongeren zijn op heel veel manieren met taal bezig'

De Boekenweek voor Jongeren is begonnen, compleet met een Lieteratoer, een campagne voor de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren, en een uitgave die 3PAK heet. Daarin staan bijdragen van Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gershwin Bonevacia. "Jongeren weten echt wel dat lezen leuk is. Ze zijn op heel veel verschillende manier met taal bezig", zegt Bonevacia in De Taalstaat.

De Boekenweek van Jongeren vindt plaats van 16 tot en met 25 september en inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen. Dichter, schrijver en performer Gershwin Bonevacia denkt dat jongeren echt wel weten dat lezen leuk is. "Ze zijn op heel veel verschillende manier met taal bezig. De Boekenweek van Jongeren is duwtje in de juiste richting en houvast voor mensen die al wel van lezen houden."

En dat je soms een duwtje in de juiste richting nodig hebt, snapt Bonevacia als geen ander. Toen hij 14 jaar oud was kreeg hij een gedichtenbundel van een aardrijkskunde leraar. Het was voor hem de eerst introductie met poëzie. "Ik wist nog niet dat ik iets met poëzie en schrijven wilde doen. Ik ben dyslectisch dus ik had vroeger een haat-liefdeverhouding met taal en lezen. Ik was leergierig dus ik was wel veel bezig met onderzoeken."

Verdwalen in informatie

Het leven is voor jongeren die vandaag de dag 14 jaar zijn heel anders dan voor Bonevacia toen hij 14 jaar was. "Ik denk dat jongeren nu veel meer informatie tot zich nemen. Dat kan fijn zijn maar je kan er ook in verdwalen en jezelf kwijt in raken. Ze hebben het drukker dan ik in mijn tijd. Ze zijn meer blootgesteld aan informatie dus focussen kan lastig worden."

Het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren, 3PAK, is tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 16 t/m 25 september, door jongeren gratis af te halen op school of in de boekhandel en bibliotheek. Lees meer.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie