Cultuur & Media

Jan van Mersbergen over de man, mannetjes en Jan de man

foto: Jan van Mersbergenfoto: Jan van Mersbergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan van Mersbergen over de man, mannetjes en Jan de man

[AVROTROS] “Ik heb het gehad met het verkeer en deze verrotte maatschappij, en vooral met die mannetjes!” Dat scandeerde een vrouw toen zij tegen schrijver Jan van Mersbergen opfietste. Hij schrijft erover in het eerste deel van zijn maandelijkse serie in Trouw, over zijn rol als man in allerlei situaties.

Soms is het crossen en slalommen in het verkeer, maar dit keer kon ik niet opzij en ik laat me niet afsnijden om vervolgens uitgekafferd te worden. Dus ik passeerde haar, stopte voor haar en zei: “Even voor de duidelijkheid. Als jij uit je doppen kijkt is er niks aan de hand. Oké?”

Ze reageerde emotioneel: “Ik heb het helemaal gehad met het verkeer en met deze verrotte maatschappij, en vooral met die mannetjes."

“Met de nadruk op ‘mannetjes’."

Bovenstaande passage is afkomstig uit Krijgt de man weer de schuld, waarbij ‘Jan de man’ put uit één van zijn eigen ervaringen. Het is het eerste deel van de maandelijkse serie en voorlopig is Van Mersbergen nog niet uitgeschreven. “Ik heb nog genoeg stof voor het hele schooljaar."

Ook in het verleden zat de schrijver niet stil. In de periode van 2000 tot 2014 schreef hij maar liefst zeven boeken. Dat is elke twee jaar één boek. Deze november verschijnt zijn achtste. Niet gek, voor een man die ooit als stratenmaker begon.

Van Mersbergen debuteerde met De grasbijter, die werd genomineerd voor de jaarlijkse Debutantenprijs. Met elk boek dat hij schreef verwierf hij een beetje meer bekendheid. Voor zijn roman Naar de overkant van de nacht ontving hij in 2011 de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Ster advertentie
Ster advertentie