Naar homepage
Cultuur & Media

Planoloog Zef Hemel: 'Amsterdam moet nieuwe attracties bedenken voor de culturele hoogtepunten van nu'
VPRO

foto: jeroen oerlemans
  1. Nieuwschevron right
  2. Planoloog Zef Hemel: 'Amsterdam moet nieuwe attracties bedenken voor de culturele hoogtepunten van nu'

Het Rijksmuseum is in de 19e eeuw bedacht als verzamelplaats van dat wat we in die tijd bijzonder achtten, en dat zouden we nu ook moeten doen. Beleidsmakers denken tegenwoordig vaak te onheilspellend over de toekomst, vertelt planoloog Zef Hemel bij Nooit Meer Slapen.

Bestuurlijk worden er enkel brandjes geblust, van crisis naar crisis gehandeld, maar zo ontstaan geen levendige breed gedragen toekomstvisies. ''Je moet fantastische verhalen vertellen, waardoor mensen weer vertrouwen krijgen in de toekomst. Deze moeten ook geloofwaardig zijn, luister dus goed naar wat burgers willen en wensen.''

Meteen luisteren: Zef Hemel in Nooit Meer Slapen

Toerisme op de Zuidas

In de Amsterdamse binnenstad zorgt massatoerisme al jaren voor overlast. De gemeente probeerde het te regelen door het toerisme te spreiden. Het Muiderslot werd 'Amsterdam Castle'. Een paniekreactie, vindt Hemel. Een andere oplossing is het verleggen van de toeristische route. Hemel ontdekte dat toeristen en masse hetzelfde oude rondje van centraal station naar het Rijksmuseum door de smalle binnenstad lopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over acht jaar komen alle internationale treinen aan op Amsterdam Zuid en wordt Amsterdam Centraal juist verkleind. Daarop kan je nu anticiperen: ''Laat toeristen via het Zuiden naar het Museumplein lopen en plan daar een aantal attracties, die je ook als inwoner van de stad graag wilt.'' Een nieuwe infrastructuur aanleggen hoeft niet, want er zijn al prachtig brede lanen die naar het museumplein leiden en daaronder ligt de Noord-Zuidlijn.

Denk een beetje Frans

In Parijs worden toeristenstromen volgens Hemel veel beter geleid en om de zoveel jaar openen ze een nieuwe bijzondere attractie. Hierdoor drommen toeristen niet steeds op dezelfde plek. ''Een beetje Frans denken'', zou ons goed doen. ''Geweldig leuk'', vindt Hemel het dat in de oude rechtbank van de Zuidas vlak bij Station Zuid een geheel nieuw kunstmuseum komt. Een idee van hemzelf was om van het nabijgelegen Amstelpark een dependance van de Keukenhof te maken, dat was ooit een Floriade-park en zou zo weer kunnen floreren.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast-app, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie