Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe persoonlijker de muziek van Lucky Fonz III, hoe meer mensen hem lijken te snappen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe persoonlijker de muziek van Lucky Fonz III, hoe meer mensen hem lijken te snappen

De 41-jarige Lucky Fonz III bracht deze week zijn nieuwe album uit. Op Hemellichamen zingt hij ook weer over zijn ervaringen en verlangens. Maar hoe persoonlijker hij wordt, hoe meer mensen hem lijken te begrijpen, zegt hij bij De Taalstaat.

Fonz, die in het echt Otto Wichers heet, zegt dat hij continu twijfelt aan zijn bestaansrecht. In het lied De Berg beklimt hij een berg om van daar op zijn leven beneden te reflecteren, vertelt hij aan presentator Frits Spits. "In dit lied gebruik ik het traditionele beeld van iemand die op afstand naar de mensheid kijkt. En als hij zo ver verwijderd is van iedereen, dan ziet hij dat hij er zelf ook mag zijn."

Quote

En weet je wat ik zag, iemand die me zei dat ik er ook zijn mag

Lucky Fonz III, uit De Berg

Volgens Lucky Fonz III hebben veel mensen de behoefte om te horen dat ze er mogen zijn. "Het wonderbaarlijke aan liedjes schrijven is dat ik mijn ervaringen en verlangens opschrijf en dat andere dit horen en denken: dit is ook mijn wens."

De liedschrijver is vaak autobiografisch, maar doordat anderen zich in zijn woorden herkennen, krijgt het iets universeels, zegt hij. "Hoe individueler ik iets schrijf, hoe algemener het lijkt aan te slaan."

Praat erover

Lucky Fonz III heeft zijn hele leven geworsteld met depressie en psychische stoornissen. In het nummer Praat erover geeft hij een vrij direct advies, als ervaringsdeskundige. "Als je niks meer denkt te kunnen, dan kun je altijd nog iets zeggen."

Tegenwoordig gaat het goed met hem, maar het blijft een thema in zijn muziek en op Hemellichamen in het bijzonder. Het album, dat zijn achtste is, werd door de pers met gejuich ontvangen. Terecht, vindt Frits Spits die het po√ętische Hemellichamen een "zeldzaam hoogtepunt in de geschiedenis van de Nederlandstalige muziekcultuur" noemt.

Het nieuwe album van Lucky Fonz III is te beluisteren op Spotify.

Lucky Fonz III heeft een nieuw album!

Ster advertentie
Ster advertentie