Cultuur & Media
VPRO

Een uitlaatklep voor lugubere moorden, emotionele nabestaanden en levensgevaarlijke situaties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een uitlaatklep voor lugubere moorden, emotionele nabestaanden en levensgevaarlijke situaties

Meer dan veertig jaar geleden begon schrijver Simon de Waal zijn carrière bij de Amsterdamse politie. En nog steeds is hij daar werkzaam als rechercheur. Geen makkelijk baantje. Gelukkig heeft hij een uitlaatklep: schrijven. De ervaringen bij de politie zijn een inspiratiebron voor de scenario’s en thrillers die hij schrijft.

Deze maand verscheen zijn nieuwste boek: Systema. Bij Nooit Meer Slapen vertelt over zijn leven bij de politie en zijn werk als schrijver.

Mensen helpen en boeven vangen

De Waal wist eigenlijk nooit precies wat hij wilde worden. De politie kwam per toeval op zijn pad, doordat hij er interessante verhalen over had gehoord. "Ja, wat weet je eigenlijk als achttienjarige? De reden dat ik bij de politie ging komt neer op twee heel basale dingen: ik wilde mensen helpen en boeven vangen."

Levensgevaarlijk

Tijdens zijn werk krijgt De Waal veel te verduren: lugubere moorden, onopgeloste zaken, emotionele nabestaanden en levensgevaarlijke situaties.

Quote

Ik heb tijdens mijn loopbaan in totaal meer dan duizend lijken gezien.

De Waal: "Ik heb één keer op het punt gestaan om te schieten. Als je achteraf terugkijkt was dat echt een filmscène. We stonden recht tegenover twee criminelen; als ze hun wapen niet hadden laten vallen, hadden we moeten schieten."

Hij houdt van zijn werk. Geen dag is hetzelfde. "Het klinkt natuurlijk heel vreemd om te zeggen: "Het werk is leuk, ik ga met plezier naar mijn werk," maar toch is het zo. Ik denk dat je dat plezier ook moet blijven houden, om het werk goed te doen."

Verwerking

Het schrijven helpt hem om het plezier te behouden. Hij vindt het heerlijk om thuis, na zijn werk, te kunnen schrijven over criminaliteit. "Wanneer ik ontdaan ben van alle daadwerkelijke ellende en emoties."

"Het is misschien wat psychologisch om te zeggen dat ik alles van me af schrijf, maar ik denk dat het me wel echt helpt dat ik tijdens het schrijven de nare werkelijkheid zelf kan sturen, wat in het echt natuurlijk niet kan."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO. Dagelijks na middernacht komt er een kunstenaar, schrijver, muzikant, filosoof of theatermaker een uur lang vertellen over zijn werk en leven. Luister alle gesprekken terug via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie