Cultuur & Media
NTRVPRO

Is het mogelijk om duurzaam én goedkoop te ontwerpen en produceren?

foto: Mathijs Labadiefoto: Mathijs Labadie
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het mogelijk om duurzaam én goedkoop te ontwerpen en produceren?

Vlas, linoleum, katoen, bamboe. Het zijn allemaal natuurlijke materialen, en het zijn materialen waarmee ontwerper Christien Meindertsma graag werkt. Dat werk doet ze grondig: ze gebruikt de materialen allemaal, helemaal. Ze hoopt zo nieuwe producten te maken, op een milieu-vriendelijke en duurzame manier. Radiomaakster Remy van den Brand bezoekt haar in het westen van Brabant voor Radio Doc.

Dutch Design - Afl 2: Christien Meindertsma

Radio Doc Serie: Dutch Design

Van 19 tot 27 oktober is het Dutch Design Week in Eindhoven. In Radio Doc hoort u daarom 3x achtereen een gelauwerde Nederlandse ontwerper in Radio Doc. De ontwerpers vertellen over de karakteristieken van hun werk – en over wat Dutch Design eigenlijk inhoudt.

De serie is gemaakt door radiomakers Remy van den Brand en Jonathan Maas.

Droom

"Als ontwerper droom ik van producten die wel industrieel gemaakt zijn, maar die ook oké zijn. Dat de materialen die erin zitten, niet schadelijk zijn voor de omgeving." Meindertsma vertelt dat dit op kleine schaal redelijk makkelijk te doen is. "Alleen worden de producten dan heel duur, en dan is het onbereikbaar voor de meeste gebruikers."

"Mijn doel is om producten te maken die op zo’n grote schaal gemaakt worden dat het bereikbaar is - en niet een soort van kunst – en tegelijkertijd ook goed voor de omgeving." Maar haar droom is tot op heden nog niet echt uitgekomen.

Quote

Uiteindelijk zitten er acht labels op. De meest eenvoudige versie, is dus nog steeds best wel ingewikkeld.

Christien Meindertsma, ontwerper

Theedoek

Zo maakte ze een theedoek op een zo’n lokaal mogelijke manier. Ze vertelt: "Vaak staat er op het label ‘made in China’. Maar een product is nooit op één plek gemaakt." Voor haar theedoek maakte voor elke plek waar een onderdeel werd geproduceerd, een apart label. "Uiteindelijk zitten er acht labels op. De meest eenvoudige versie, is nog steeds best wel ingewikkeld."

"Er zit iets magisch in, dat je het kunst vasthouden, dat je het landschap met de kavels ziet, en dat het echt uit die grond is gekomen. Dat je echt transparant weet waar het vandaan komt. Dat vind ik echt meerwaarde. Maar ook zonder het verhaal, moet de theedoek gewoon werken."

Linnen theedoek. Hierin is de akker geweven, waarvandaan het vlas komt waarvan de doek is gemaakt.

Een heel varken

Christien Meindertsma publiceerde in 2007 het boek Pig 05049, waarin ze alle producten documenteerde, waarin delen van dat éne varken waren verwerkt; van shampoo, tot gelatine, tot kogels.

En een paar jaar geleden publiceerde ze een boek waarin ze liet zien wat voor waardevols er zoal in de as van verbrand huisvuil zat. Ze zeefde er zink, aluminium en ijzer uit en smeedde de metalen tot iets nieuws.

Zoektocht naar de juiste balans

Christien Meindertsma vraagt zichzelf af: “Moet ik iets maken wat, koste wat het kost, goedkoop is? Of klopt ons hele systeem niet, en is 40 euro voor een theedoek eigenlijk gewoon prima?

Haar zoektocht naar de juiste balans is een doorgaand proces. Ze is nu bezig met het ontwerpen van een product dat voor de helft bestaat uit linnen, en voor de andere helft uit katoen. “Hopelijk is het dan goedkoper, en tegelijkertijd duurzaam genoeg.”

Ontwerper Christien Meindertsma

Meer Radio Doc?

Elke zondag wordt er tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via de podcastapps, iTunes en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie