Cultuur & Media
KRO-NCRV

'De boodschap van Omtzigt is erg zorgelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De boodschap van Omtzigt is erg zorgelijk'

Woensdag maakte Pieter Omtzigt zijn comeback in Tweede Kamer en bij Nieuwuur gaf hij zijn eerste grote interview. Politiek journalist Leonard Ornstein zegt in het Mediaforum van Spraakmakers dat hij zich zorgen maakt over de boodschap van Omtzigt. "Hij zegt dat de persoonlijke verhoudingen ernstig verstoord zijn in Den Haag."

Politiek is een mensenzaak

Ook informateur Mariëtte Hamer sprak van verstoorde verhoudingen en volgens Leonard Ornstein moeten we dit in de gaten houden. "Politiek is een mensenzaak", zegt de politiek journalist. "Er moet dringend iets gebeuren aan die verhoudingen. Oók tussen Omtzigt en zijn oude vrienden van het CDA."

Volgens Ornstein denken we als het over politiek gaat onterecht dat het allemaal een systeem is. "Dit zijn ook mensen. Als iemand slecht geslapen heeft, dan heeft dit een enorme uitwerking op het gesprek de volgende dag. Of wanneer iemand overspannen is."

Ook het feit dat Defensieminister Ank Bijleveld weer is blijven zitten, raakt Omtzigt zag Ornstein. "Hij vindt dat verschrikkelijk." Hij zag dan ook een Kamerlid dat niet optimistisch is over een nieuwe bestuurscultuur: één van de zaken waar Omtzigt zich juist hard voor maakt.

Emotie in het interview

Bert Huisjes van Omroep WNL vond het interview van Nieuwsuur fraai vormgegeven. "Hij werd als een soort terugkerende koning neergezet." Ook het moment waarop Omtzigt een traan wegpinkt nadat interviewer Mariëlle Tweebeeke vraagt hoe hij gaat voorkomen dat hij in hetzelfde patroon geraakt, vond Huisjes sterk. Het illustreert volgens de WNL-baas met welke bevlogenheid Omtzigt zijn werk doet.

"Pieter Omtzigt heeft de wereld op zijn schouders. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor wat er gebeurt in Den Haag en hoe de verhoudingen tussen Kamer en kabinet zijn. Hij heeft ook een element in zich dat hij zich dit emotioneel erg aantrekt."

Ook de persoonlijke verhalen van slachtoffers van de toeslagenaffaire, hebben Omtzigt emotioneel geraakt, zo bleek uit het Nieuwsuur-interview. Deze passage in het interview laat volgens Huisjes zien dat de emotie waarmee Omtzigt zijn werk doet, onveranderd is.

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Leonard Ornstein

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie