Naar homepage
Cultuur & Media

Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis Journalist van het Jaar 2019

foto: Duco de Vriesfoto: Duco de Vries
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis Journalist van het Jaar 2019

Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis zijn Journalist van het Jaar 2019. Dat is bekendgemaakt in het programma Spraakmakers. Klein van RTL Nieuws en Kleinnijenhuis van Trouw krijgen de prijs voor hun onthullingen en onderzoek naar de 'toeslagenaffaire'.

In de toeslagenaffaire werden ouders door de Belastingdienst onterecht beoordeeld als fraudeur en moesten ze soms tienduizenden euro's aan toeslagen terugbetalen. Vorige week stapte staatssecretaris Menno Snel op vanwege deze zaak.

Klein reageert voor het eerst op het krijgen van de prijs: "Dit is heel eervol. Het is een erkenning voor het belang van de journalistiek. En ook dat je bondgenoot kan zijn van gewone mensen in de journalistiek."

Begin onderzoek

De zaak kwam aan het rollen door misstanden rondom een gastoudergezin in Eindhoven. Kleinnijenhuis, financieel journalist bij Trouw, had hier eerder over gepubliceerd en ook Klein dook in de zaak. "Er kwamen steeds meer vragen en losse eindjes. Je dacht ook: dit kan niet waar zijn."

De ernst van de affaire werd echt duidelijk toen ze erachter kwamen dat rond het gastouderbureau bewijs gefabriceerd was en dat er zelfs stukken voor de rechter zijn achtergehouden.

Eenzame strijd

Maandenlang publiceerden ze over de zaak, maar het werd niet groot opgepakt in de media. Het maakten de journalisten extra gemotiveerd. Klein: "Het was volstrekt helder dat de omvang van de zaak veel groter was."

Het ministerie en de Belastingdienst deden er alles aan om de zaak klein te houden. Kleinnijnenhuis: "Ze waren wel boos, maar je weet dat je goed zit als er geen rectificatieverzoek komt."

Alles kwijt

Eenzaam voelde de journalistieke strijd soms, maar voor de gedupeerde ouders was deze strijd veel zwaarder. "Sommige mensen zijn alles kwijt."

Grove schending

Volgens Klein is deze affaire zo erg dat het zaagt aan de pilaren van de rechtstaat. Dat de rechten van mensen op zo’n grove manier worden geschonden en die mensen niet gehoord worden."

Journalist van het Jaar

Sinds 2016 wordt de Journalist van het Jaar verkozen door de jury van vakblad Villamedia. Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg en Baas Haan behoren tot eerdere winnaars. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Joop Bouma van Trouw en Jet Schouten van het programma Radar voor hun onderzoek naar fouten bij medische implantaten.Ster advertentie
Ster advertentie