Cultuur & Media
PowNed

Actrice Femke Lakerveld: we moeten ons allemaal bekommeren om vrijheid van meningsuiting

foto: PowNed/NPO Radio 1foto: PowNed/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice Femke Lakerveld: we moeten ons allemaal bekommeren om vrijheid van meningsuiting

Femke Lakerveld debuteerde in 1996 op het witte doek in de film 'Hufters & Hofdames' van regisseur Eddy Terstall en later volgen nog veel meer rollen in zijn films. Samen met Terstall, voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel en schrijver Asis Aynan richtte Femke in 2018 de maatschappelijke beweging Vrij Links op. Met presentator Jo van Egmond praat Femke tijdens PowNed Zomergesprek onder anderen over politiek Den Haag, vrijheid van meningsuiting en kunst en cultuur.

PowNed Zomergesprek

Vrij Links

Het was nooit een vooropgezet plan om stichting Vrij Links te starten, vertelt Femke Lakerveld. Door een opiniestuk van de vier auteurs in de Volkskrant, is de politiek-maatschappelijke beweging ontstaan. Ze besloten er toch werk van te maken, omdat het linkse politieke maatschappelijke domein niet opkwam voor mensenrechten en vrijheden. En dat tegen verwachting in.

Vrijheid van meningsuiting

Femke Lakerveld benadrukt dat vrijheid van meningsuiting een heel belangrijk recht is, voor elk individu. Maar hoe vrij is ons woord nog anno 2023? "Dat is echt iets waar we ons om moeten bekommeren." Iedereen zou zich hiermee bezig moeten houden, ongeacht de politieke kleur.

Mira Ornstein

In de film Vox Populi van Eddy Terstall speelde Femke de rol van RoodGroen-politica Mira Ornstein. Rond de afgelopen verkiezingscampagne van de Provinciale Staten dook Mira ineens weer op. Het leek goed getimed, maar dit was volgens Femke niet gepland. Ze speelde al langer met het idee om haar innerlijke Mira weer naar boven te halen.

Ster advertentie
Ster advertentie