Cultuur & Media
VPRO

De film 'De Patrick' is een naakt kostuumdrama

foto: Filmdepot - Savage-Filmfoto: Filmdepot - Savage-Film
  1. Nieuwschevron right
  2. De film 'De Patrick' is een naakt kostuumdrama

Een beeld uit de jeugd van Vlaamse regisseur Tim Mielants: als zesjarig knulletje staat hij met zijn ouders op een verborgen nudistencamping in de Pyreneeën. De buren maken naakt ruzie over waar hun tent moet komen te staan. Het is een absurdistisch beeld, één van de velen die Mielants is bijgebleven.

Zijn herinneringen bleven gekoesterd, en zijn nu gevangen in De Patrick: zijn debuutfilm. In Nooit Meer Slapen vertelt hij erover.

Debuutfilm: De Patrick

De Antwerpenaar studeerde film aan het Sint-Lukas in Brussel en maakte in 2009 zijn tv-debuut met de minireeks Super8. Inmiddels draait hij zijn hand niet om voor grote internationale series als Legion en Peaky Blinders. Van laatstgenoemde regisseerde hij het gehele derde seizoen.

Nu is het tijd voor zijn eerste echte speelfilm. Hiervoor gebruikte hij de nudistencamping uit zijn herinneringen als decor voor universele thema’s als rouw, ambitie (of het gebrek daaraan) en een samenleving die volledig ontspoord.

Quote

'Het is alledaags naakt, vol blubberbuiken, bungelende balzakken en hangende borsten'

Dat wordt dus kijken naar een voltallig naakte cast in een volle filmzaal. Niet erotiserend, mooi of esthetisch naakt. Het is alledaags naakt, vol blubberbuiken, bungelende balzakken en hangende borsten. Het menselijk lichaam in zijn natuurlijke glorie, zonder seksuele connotatie. De hoofdrolspeler Kevin Janssens is zelfs zeventien kilo aangekomen voor deze rol. "Het niet seksuele van het naakt zijn, is iets dat mij altijd gefascineerd heeft", vertelt Tim Mielants.

Zonder slag of stoot

Die buiken en ontblootte geslachtsdelen schrok de cast niet af, in tegendeel. Zo zei Pierre Bokma: "Normaal doe ik dit niet, maar omdat het naakt is wel". Ook de rest van de acteurs gingen zonder slag of stoot uit de kleren. "Het sprak de acteurs aan dat bloot zijn een allegorie of een metafoor is. Dat naakt heeft me meer geholpen dan ik had gedacht."

Over de geboortekostuums van zijn cast zegt Mielants het volgende: "Ik zie het meer als een kostuumdrama. Als je een kostuumdrama ziet dan vind je de film niet goed of slecht vanwege de kostuums, je bent misschien de eerste vijf minuten onder de indruk van hoe de vrouw uit de koets stapt of van de trap loopt, maar dan zit je in het verhaal en denk je er niet meer over na. Je vergeet het naakt heel snel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie