Cultuur & Media
KRO-NCRV

Gerbrand Bakker: 'Ik was bezig van seconde op seconde de dag door te komen'

foto: Stephan Röhlfoto: Stephan Röhl
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerbrand Bakker: 'Ik was bezig van seconde op seconde de dag door te komen'

In zijn boek Knecht, alleen, een zogeheten privédomein waarin hij over zijn eigen leven schrijft, komen we te weten dat Gerbrand Bakker pilletjes slikt om met zijn depressie om te gaan. Schrijven ging pas toen hij weer uit de depressie begon te geraken, niet tijdens. "Ik was echt bezig van seconde op seconde de dag door te komen", vertelt hij in De Taalstaat.

Het boek is een vervolg op Jasper en zijn Knecht, waarin Bakker zichzelf omschrijft als de knecht van zijn hond Jasper. De hond overleed en dus is Bakker, de knecht, alleen. In dit vervolg vertelt hij over de depressie waarin hij terechtkwam en hoe hij daar grip op kreeg.

Gerbrand Bakker over Knecht, alleen

Bakker was opnieuw begonnen een antidepressivum te slikken, die hem juist in een depressie stortte. "Die kende geen weerga. Ik ben daar zo ongelofelijk van geschrokken." De pillen zijn nu aangeslagen, maar hij is er niet blij mee. "Die pillen en ik horen niet bij elkaar."

"Ik zou nog eens op zoek moeten naar een ander." Daarvoor zou hij eerst de huidige medicatie moeten afbouwen en dan met een nieuw antidepressivum moeten opbouwen. "Voor je het weet ben je een jaar verder en je weet niet wat er gaat gebeuren. Je weet niet of dat nieuwe beter werkt, lekkerder werkt."

Niemandsland

Op de vraag of hij nu uit de depressie is, zegt hij maar ja. "Ik ben er nog steeds niet helemaal. Dat is niet erg, iedereen heeft ergens last van. Maar ik zit niet meer in die drie à vier maanden die ik toen heb meegemaakt. Dat was echt een niemandsland."

Schrijven hielp in die periode zeker niet, sterker, Bakker kon niets. "Alles joeg me angst aan. Ik was echt bezig van seconde op seconde de dag door te komen."

De depressie, hoewel een geestesziekte, was een aanslag op zijn lichaam. "Als je er zo aan toe bent en je zo'n angst hebt en niet weet waar je ben en waar je kruipen moet, dan gaat op een gegeven moment je lichaam meedoen. Je darmen raken in de war, je krijgt rare zweetaanvallen, je lichaam begint een soort uit te vallen. In die tijd kun je ook niet schrijven."

Gerbrand Bakker over Knecht, alleen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie