Naar homepage
Cultuur & Media

Zangeres Merol: 'Ik zou feministischer willen zijn'

foto: Merolfoto: Merol
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Merol: 'Ik zou feministischer willen zijn'

Merel Baldé studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Sinds ze onder de naam Merol muziek maakt gaat het hard: hits als Lekker met de meiden en Ik wil een kind van jou gingen viral, haar concerten in Paradiso zijn uitverkocht en nu is er de documentaire Lekker met Merol. De zangeres is te gast in Kunststof.

Merol’s muziek wordt vaak gezien als een feministisch statement, met name Hou je bek en bef me zette aan tot discussie over het uiten van vrouwelijke seksualiteit. "In het dagelijks leven vind ik het heel moeilijk om 'hou je bek en bef me' te zeggen. Tegen mijn minnaar zou ik dat niet durven."

Quote

Het is soms ook goed om gewoon wel te zeggen waar het op staat

Merol

"Dus in het echte leven vind ik het best lastig om op te komen voor wat ik wil. Ik merk dat ik dat in mijn werk of in mijn schrijven, juist heel erg doe. Ik hoop dat het op een gegeven moment een beetje overslaat naar mijn privéleven; dat ik steeds moediger word. Dus ik zou feministischer willen zijn."

24 f5941d3669 Merol

Alles met een knipoog

Met haar 28 jaar valt Merol onder de typische millennial-generatie. "Wat ik veel herken in millennials is het relativeren, het jezelf onderuit halen met zelfspot of zelfreflectie. Maar daarin ontbreekt dus ook de durf om gewoon te zeggen wat je vindt en in plaats daarvan maak je er dan een grap over. Dat zit natuurlijk ook wel een beetje in mijn muziek, dat ik alles met humor probeer te brengen. Maar vind ik het ook een valkuil. Het is soms ook goed om gewoon wel te zeggen waar het op staat. Die ironie kan dus ook soms tegen zitten."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie