Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zelfs Feyenoorders gunnen Frenkie de Jong succes: Dit is zijn geheim

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs Feyenoorders gunnen Frenkie de Jong succes: Dit is zijn geheim

Frenkie de Jong vertrekt voor een recordbedrag naar FC Barcelona. "Normaal zeggen we: blijf nog een jaartje, doe eens normaal." Máár, dit niet zomaar iemand, zegt Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. "Dit is Frenkie.''

Jongensboek

En we zijn gek op Frenkie de Jong. 'Zo aardig en gewoon gebleven', is de heersende opvatting over de jonge voetballer uit Arkel."We willen allemaal dat jongensboek zien", zegt Ockhuysen. "We hebben Kick Wilstra, Roel Dijkstra en Frenkie de Jong."

Het leven van Frenkie is als een stripheldenverhaal. Een jonge jongen, compleet met blonde kuif en fantastische lach, die de wereld verovert. Maar eigenlijk is het verhaal helemaal niet zo romantisch, zegt Ockhuysen. Volgens hem lijkt het dat De Jong bij Ajax groot werd, maar hij is opgeleid bij Willem II en heeft uiteindelijk maar anderhalf seizoen bij Ajax gespeeld.

Tien miljoen

Maar dit is Frenkie en die doet normaal. Daar houden wij Nederlanders van, aldus Ockhuysen. Gisteren was een mooi voorbeeld volgens de hoofdredacteur. ''Hij staat iedereen te woord en blijft heel rustig. Dat terwijl hij naar verluidt een salaris gaat verdienen van tien miljoen euro, zonder bonussen. Bovendien heeft hij voor vijf jaar getekend, dus zijn leven is behoorlijk gekanteld."

Zelfkritisch

Nog zo’n eigenschap die we aan hem weten te waarderen: hij is zelfkritisch en realistisch. Ockhuysen noemt dit bijzondere eigenschappen van de voetballer. "Hij zegt zelf: ik moet vaker scoren. Ik ben nog geen Busquets die beslissend kan zijn in wedstrijden.'' Ockhuysen prijst de voetballer dat hij onder hoge druk rustig blijft. "Iedereen vindt jou een held en ze willen zó veel geld voor je betalen. Als je dan zo rustig blijft, vind ik dat knap."

Quote

Voor dit soort voetballers kom je naar het stadion

Sander de Kramer

Zelfs oer-Feyenoorder is fan

Presentator en 'oer-Feyenoorder' Sander de Kramer, snapt de charme van Frenkie de Jong goed. "Ik kan zo genieten van die jongen. Het is iemand die dúrft te voetballen. Dat moment dat ie achterin die bal komt opeisen en dat ie een pass door het midden durft te geven." Voor dit soort voetballers komt De Kramer naar het stadion, "alleen dan niet naar de Arena!"

Ster advertentie
Ster advertentie