Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zat het ook al weer met verkleinwoorden

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zat het ook al weer met verkleinwoorden

Het is bijna zo ver: het Groot Dictee der Nederlandse Taal! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met verkleinwoorden?

Frits vraagt zich af, staat hij in zijn hemd als hij 'hempje' schrijft?

Onze Taal geeft uitleg!

Het juiste verkleinwoord is hemdje, volgens Onze Taal. Daarnaast vermelden sommige naslagwerken als alternatief hempje, dat in spreektaal heel gebruikelijk is. Onze Taal legt uit: bij verkleinwoorden doen zich enkele basisprincipes voor. Woorden die eindigen op een l, n, r of klinker krijgen de uitgang -tje, woorden die eindigen op een m krijgen de uitgang -pje, woorden die eindigen op -ing krijgen de uitgang -kje als de lettergreep voor -ing beklemtoond is (en anders -etje), en veel eenlettergrepige woorden krijgen de uitgang -etje. De rest van de woorden krijgt in principe de uitgang -je, dus hemdje ligt het meest voor de hand.

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond eerder in het teken van verkleinwoorden. Klik hier om het oefen-dictee nogmaals te spelen.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 6 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie