Cultuur & Media
EO

'Seks in films niet realistisch genoeg'

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Seks in films niet realistisch genoeg'

Aan de vooravond van het Nederlandse Filmfestival, dat morgen voor de 39ste keer van start gaat, gooit een groep seksuologen, opiniemakers en mensen uit de filmwereld de knuppel in het hoenderhok. Seks in films zou niet realistisch genoeg zijn. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Andrea Bijen is mede-initiatiefnemer van het manifest hierover, donderdag in de Volkskrant. "Seksualiteit zie je niet dagelijks. Waar je het kan zien is in films. Dus dan is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Met de kennis van nu zou je daarom meer diversiteit en originaliteit in de scenes aan kunnen brengen."

Veel van de huidige scenes kunnen onzekerheid veroorzaken, zegt Bijen. "Als jij het idee hebt dat je na een paar seconden penetratie klaar moet komen als vrouw en het gebeurt niet, dan zijn er steeds meer vrouwen die naar de huisarts gaan en zeggen: er is iets mis met mij."

Rol filmmaker

In het manifest worden filmmakers opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen en creatief te zijn. Filmregisseur Martin Koolhoven voelt zich niet aangesproken. "Mijn uitdaging is om een goede film te maken. Niet perse ervoor zorgen dat vrouwen meer genot krijgen."

Filmjournalist Floortje Smit vindt dat filmmakers vooral een verhaal moeten vertellen. "En als je iets wil vertellen over machtsverhoudingen, dan moet je dat zien in de seksscene. Maar je hoeft echt niet alles te laten zien van hoe precies de seks werkt."

Ster advertentie
Ster advertentie