Cultuur & Media
NOS

Lee Towers over het clublied van AS Roma: 'Ik heb geen idee waar het over gaat, maar de Italianen hebben het drama in hun muziek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lee Towers over het clublied van AS Roma: 'Ik heb geen idee waar het over gaat, maar de Italianen hebben het drama in hun muziek'

Vanavond is het dan zover. De finale van de Conference League. Feyenoord staat tegenover AS Roma in Tirana. De nummers ‘You’ll Never Walk Alone’ en ‘Mijn Feyenoord’ van Lee Towers worden vaak afgespeeld en gezongen bij de wedstrijden van Feyenoord, maar wat vindt het Feyenoord-icoon van het clublied van AS Roma?

Lee Towers over het clublied van AS Roma

“Muzikaal kunnen ze er wel wat van natuurlijk”, vertelt Towers in NOS Met het Oog op Morgen. Hij vindt de drama in Italiaanse liedjes mooi. “Ik hoop niet dat ze morgenavond gelijk krijgen en dat ze met een drama geconfronteerd worden.”

Antonello Venditti

Het nummer van AS Roma wordt gezongen door de Italiaanse zanger Antonello Venditti. “Je hoort dat ie van z’n club houdt. Dat straalt het wel uit vind ik. Ik heb geen idee waar hij het over heeft, mijn Italiaans is niet van die aard, maar de Italianen hebben die snik, die drama in hun muziek en kunnen dat mooi brengen.”

Het maakt voor Towers niet uit of hij de taal kan verstaan of niet. “Zo spreek ik geen Frans, maar ik ben ooit een keer naar een concert van Charles Aznavour geweest en ik heb geen idee wat hij allemaal zong, maar ik snapte het allemaal wel. Het kwam van binnenuit en ik kreeg toch kippenvel van dat nummer, en dan denk je: jezus wat is dit goed. Als het van binnenuit komt, komt het wel op de plek waar het binnen moet komen.”

Publiek

Het kan soms wel lastig zijn om goed te zingen voor een enorm publiek. “Toen we landskampioen werden voor de laatste keer stonden er tweehonderdduizend mensen met hun adrenaline met een blik alsof ze je op wilden vreten. Dan sta je daar op het bordes van het stadshuis, dan doet dat wat met je. Dat grijpt je bij de keel. Dan denk je: jeetje.”

Finale

Towers gaat zeker vanavond naar de finale kijken. “Ik ben in de Kuip. Ik moet daar staan tien minuten van tevoren, voordat de wedstrijd begint. Het stadion zit helemaal vol, 45.000 man, diverse optredens. Ook met verschillende collega’s en ik ga dan tien minuten ‘Mijn Feyenoord’ en ‘You’ll Never Walk Alone’ zingen. Die Kuip is wel weer stormrijp hoor.”

Of ze gaan winnen? “Ik zie er minder tegenop dan tegen Marseille. Dat was een wespennest. Ik heb er een beter gevoel bij. De jongens zijn allemaal gemotiveerd. Die neusjes staan allemaal dezelfde richting op en als de adrenaline factor zijn eigen leven gaat leiden en blijven tot de laatste seconde doordrammen, dan is 1-0 genoeg.”

OOG Lee towers

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie