Cultuur & Media
KRO-NCRV

Speelgoeddiscussie: 'Belachelijk dat je een baby een roze strikje in het haar stopt.'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speelgoeddiscussie: 'Belachelijk dat je een baby een roze strikje in het haar stopt.'

"Natúúrlijk maakt het uit wat je kinderen voorschotelt", zegt Bero Beyer van het Internationaal Film Festival Rotterdam in Spraakmakers. Hij reageert op de discussie over genderneutraal speelgoed. "Het is belachelijk dat je een drie maanden oude baby een roze strikje in het niet bestaande haar wil proppen om aan te geven dat het een meisje is."

Beyer vindt het meer dan terecht dat minister van Engelshoven gisteren in het AD zei kinderspeelgoed onder de loep te willen nemen. "We hebben het over belang van beeldvorming, over rolpatronen, over voorbeelden, natuurlijk speelt alles wat je er van begin af aan in propt aan marketing mee."

Jongens uitgelachen om meisjesspeelgoed

Op de redactie van Spraakmakers kwam het voorbeeld naar voren van een jongetje dat werd uitgelachen omdat hij met meisjesspeelgoed speelde. Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf herkent deze situatie helemaal niet en zegt dat zijn kinderen, twee jongens en twee meisjes, met elkaars speelgoed spelen.

"Mijn jongste kreeg toen hij een jaar of één was een stofzuiger van zijn oma, daar was ik heel boos over natuurlijk, maar die stond als mijn vrouw aan het stofzuigen was, of ik, maar meestal mijn vrouw, driftig mee te stofzuigen. Hij vindt dat gewoon leuk.''

Hij denkt niet dat het uitmaakt of er dan een jongen of een meisje op de verpakking stond. Op de vraag waarom de labels dan niet gewoon weggehaald kunnen worden, zegt hij dat "de fabrikant kennelijk meer denkt te verkopen als er een jongen of meisje opstaat".

Discussie steviger dan de uitspraak

Paul Jansen vraagt zich af waarom Minister van Engelshoven zich hierop profileert als Minister van Onderwijs en niet op belangrijkere dingen. Voor Jansen is de discussie een voorbeeld van hoe Nederland verkrampt en steeds meer angst voelt om te kwetsen en mensen in hokjes te stoppen.

Met de uitspraak, onderdeel van een interview, vindt Jansen dat Van Engelshoven het onderwerp naar zich toetrekt. "Ik denk vooral laat de minister zich hier nou niet mee bemoeien, laat het aan de branche over."

Hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Sjirk Kuijper ziet dat anders, omdat de uitspraak in een interview is gedaan en daardoor milder is dan wanneer het bijvoorbeeld onderdeel van een kabinetsbrief was geweest. Hij benaderde de uitspraak voorzichtiger door te construeren hoe de uitspraak tot stand kwam: ''Zo hoor je met uitspraken van politici om te gaan. Anders wordt elke slip of the tongue kabinetsbeleid."

Ster advertentie
Ster advertentie