Cultuur & Media

'Ik kijk niet permanent over mijn schouder, maar ben wel altijd alert'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik kijk niet permanent over mijn schouder, maar ben wel altijd alert'

[AVROTROS] NPO Radio 1 zet deze dagen in Het jaar van... haar avondprogrammering open voor gelegenheidsduo’s die - samen met aansprekende gasten - terugkijken op hun jaar. Zo ontvingen Karin Bloemen en Owen Schumacher Cisca Dresselhuys, Peter R. de Vries en Hein de Kort. Met name het gesprek met Peter R. de Vries zorgde voor interessante bespiegelingen.

Het moment dat Abdelhak Nouri neerviel

Het dieptepunt voor De Vries was de hartstilstand van Ajax-speler Abdelhak (Appie) Nouri: "Nouri was zo’n aardige jongen met zoveel talent. Ik zat live te kijken toen hij neerviel. Op een gegeven moment merk je dat het helemaal mis is, ik vond dat een heel aangrijpend moment. Het advocatenkantoor dat ik recent heb geopend, staat de familie Nouri bij en zodoende hoor ik er het nodige van en praten we ook over de stichting die de familie aan het oprichten is."

De oplossing van de moord op Milica van Doorn

Het absolute hoogtepunt van 2017 voor De Vries was de oplossing van de moord op Milica van Doorn: "Ik was bij het onderzoek betrokken en wist dat het eraan zat te komen. Ik ben er vijfentwintig jaar lang mee bezig geweest en heb goed samengewerkt met politie en familie. Zo’n zaak gaat dan echt onder je huid zitten. Ik vind trouwens dat een DNA-verwantschapsonderzoek vaker gebruikt moet worden. Ik weet dat dit begin 2018 ook gaat gebeuren in de niet opgeloste moord op Nicky Verstappen in Limburg. Ook daar verwacht ik veel van."

Verloedering door Dumpert en GeenStijl

Wat De Vries verafschuwt zijn de sites Dumpert en GeenStijl: "Dat vind ik verloedering. Die sites scheppen er behagen in om mensen te vernederen, door het slijk te trekken. Ze gaan daarin heel ver, maken ook echt slachtoffers. Ik vind dat heel kwalijk. Ze maken onderdeel uit van het Telegraaf-concern. Als je het dan in een hoofdredactioneel commentaar hebt over fatsoen, maar je ondertussen geld verdient met zulke sites, dan is dat natuurlijk heel vreemd."

Het werk van Donald Trump

"Als ik één dag de macht van president Trump over mag nemen, dan zou ik als eerste alle softdrugs legaliseren. Het verstopt het rechterlijke en opsporingsapparaat, kost heel veel geld, maar lost niets op. En ik zou de doodstraf afschaffen."

Het gevaarlijke werk van een misdaadverslaggever

Het werk van een misdaadverslaggever is niet zonder gevaar. Paul Vugts - van het Parool - zit nog steeds ondergedoken. De Vries: "Ik kijk niet permanent over mijn schouder, maar ik ben wel altijd alert. Er wordt op internet natuurlijk heel veel geroepen, maar als er echt serieuze bedreigingen worden geuit, dan doe ik wel aangifte. Dit jaar is Holleeder veroordeeld voor een bedreiging omdat hij letterlijk aan mijn voordeur stond. Dat pik ik niet. En dan maakt het mij niet uit of je Holleeder heet of iemand anders bent."

Beluister hier de hele uitzending van Het jaar van... Karin Bloemen en Owen Schumacher.

Vanavond is het in Het jaar van... de beurt aan Martine Sandifort en Ronald Snijders. Zij ontvangen Lee Towers en Ruud Bos.

Ster advertentie
Ster advertentie