Cultuur & Media
KRO-NCRV

Trouw-hoofdredacteur over commentaar op PVV: 'We roepen een vraag op, we beantwoorden hem niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trouw-hoofdredacteur over commentaar op PVV: 'We roepen een vraag op, we beantwoorden hem niet'

Dagblad Trouw sprak zich dit weekend onomwonden uit tegen de Partij voor de Vrijheid: 'De PVV schendt de Grondwet' was de titel van het hoofdredactioneel commentaar. In het Mediaforum van Spraakmakers wordt besproken of het wenselijk is dat een hoofdredactie zich op deze manier uitspreekt.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft namens de krant dat de extreme standpunten van de PVV over de islam, nauwelijks meer ophef veroorzaken. Dit terwijl het verkiezingsprogramma van de PVV tegen Grondwetsartikel 1 van gelijke behandeling "schuurt" of daar "fors overheen" gaat voor mensen met een islamitische achtergrond, aldus de krant.

De reactie van Geert Wilders liet niet lang op zich wachten:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Linkse media

Hoofdredacteur Renzo Veenstra van Omroep Brabant schrok van het commentaar van de krant. "Ik zou dat nooit zeggen." Veenstra vindt dat Trouw de journalistiek geen dienst bewijst door zich zo uit te spreken. "Nu wordt er weer geroepen: daar heb je die linkse media weer. Ik had dit allemaal iets onafhankelijker aangepakt."

Zijn omroep is een nieuwsorganisatie en dat is wat anders dan een krant met een bepaalde signatuur. Toch vindt hij dat je als journalist en dagblad voorvechter bent van het vrije woord. "Binnen dat vrije woord hoort in een democratie ook een partij die dit mag zeggen. Als daarin dingen worden gezegd die niet oké zijn, dan is het aan een rechter om daar een oordeel over te vellen", aldus Veenstra.

Standpunt van de krant

Hoofdredacteur Van der Laan zegt in het Mediaforum er niet op uit te zijn dat de PVV verboden wordt. "We roepen een vraag op, we beantwoorden hem niet." Trouw schreef: "Veel eerder zou de vraag opgeworpen kunnen worden of de PVV in het licht van artikel 1 niet verboden moet worden. Dat is mogelijk, het initiatief kan genomen worden door het Openbaar Ministerie."

Van der Laan snapt niet dat er zo weinig verontwaardiging is over de standpunten van de PVV, maar dat er wél ontzettend veel ophef is ontstaan over hun commentaar. "Ons standpunt ten aanzien van de PVV is bekend."

Trouw vond het in aanloop naar de verkiezingen een goed moment om zich uit te spreken. "Dat doen we al geregeld. Als je nu kijkt naar wat zij voorstellen en je legt dit naast de lat van de grondwet, dan kán dit helemaal niet. Het is onmogelijk en geen andere partij zal hier aan meewerken", reageert de hoofdredacteur.

Onafhankelijk

De hoofdredacteur van Omroep Brabant vraagt zich af wat het statement betekent voor het werk voor de Trouw-verslaggevers in Den Haag. Zegt dit wat over hun onafhankelijkheid? "Je maakt het voor je verslaggevers lastig om daar goed mee om te gaan."

Van der Laan: "De krant en ook een omroep opereren vanuit journalistieke waarden. Deze zijn bij ons goed geborgd, ook bij de collega’s in Den Haag. Zij kunnen uitstekend, onafhankelijke vragen stellen."

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Renzo Veenstra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie