Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum: hoe om te gaan met verschillende coronacijfers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: hoe om te gaan met verschillende coronacijfers?

Zien we nu een daling in de ziekenhuizen van het aantal coronapatiënten of niet? In de media zien en horen we berichten die elkaar lijken tegen te spreken. In het Mediaforum vragen we twee hoofdredacteuren hoe om te gaan met de verschillende cijfers, modellen en berekeningen.

Gisteren zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, bij Op1 dat er een lichte daling van de bezetting van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen te zien is.

Bij Beau vertelde David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland ziekenhuis dat ze op de ic "helemaal klem" zitten door tekort aan aan bedden.

Interpreteren cijfers

De journalistiek heeft volgens de hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje, de afgelopen anderhalf jaar veel ervaring en inzicht gekregen in de nuancering van de cijfers. Als het gaat over de in- en uitstroom in de ziekenhuizen of bijvoorbeeld het effect van de Britse, Indiase of Mexicaanse variant, blijft het volgens hem moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren.

"Het interpreteren van al die cijfers en modellen moet je met heel veel korreltjes zout nemen", zegt de hoofdredacteur in Spraakmakers. "Waar het concreet om gaat, is wat er in die ziekenhuizen gebeurt en dat kunnen we natuurlijk wél zien."

'Kijk in de ziekenhuizen'

Volgens hem is de oproep van de zorg geen lobby van de 'witte jassen', maar is de situatie in de ziekenhuizen momenteel heel zorglijk. "Niet alleen wat betreft de bezetting van de bedden, maar ook de gevolgen die dat heeft voor de rest van de zorg. Dat is echt heel fundamenteel en heftig."

Ook BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark denkt dat het goed is om met eigen oren en ogen te gaan kijken in de ziekenhuizen. "Het is heel goed om te kijken hoe die data geïnterpreteerd moeten worden, maar je moet ook kijken wat er nou echt gebeurt in die ziekenhuizen. Dat is de taak van de journalistiek."

Onzekerheid

In deze crisis zoeken mensen naar zekerheid en houvast, maar dat is er niet. Ook journalisten zijn daar in de berichtgeving omtrent corona naar op zoek, zegt Oranje. "We willen weten hoe het zit, we willen die punt op de horizon, maar de kern van deze crisis is dat de horizon verschuift. We moeten leren leven met die onzekerheid."

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Joost Oranje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.Ster advertentie
Ster advertentie