Cultuur & Media
NTR

Roos Schlikker: 'Mijn moeder was intens. In alles'

foto: Roos Schlikkerfoto: Roos Schlikker
  1. Nieuwschevron right
  2. Roos Schlikker: 'Mijn moeder was intens. In alles'

Roos Schlikker is met een verhaal opgenomen in de bundel 'Wat ik van mijn moeder leerde', samengesteld door Manon Duintjer. Een verzameling persoonlijke herinneringen en anekdotes van de verschillende auteurs over hun moeders. Kunststof staat de hele week in het teken van de Boekenweek en had een gesprek met Roos Schlikker over haar moeder.

Video niet beschikbaar

Een manisch-depressieve moeder

Pas toen ze zestig was kreeg haar manisch-depressieve moeder na een eindeloos traject een officiële diagnose, een bipolaire stoornis. "Mijn moeder was intens. In alles. Intens in haar vreugde en intens in haar verdriet", omschrijft Schlikker haar moeder.

Quote

Ik merk dat ik soms een soort honger naar mijn moeder heb

Roos Schlikker

Het heeft grote invloed gehad op haar jeugd: "Je denkt heel lang dat een heleboel dingen normaal zijn als kind. Ergens voel je wel aan dat dingen anders zijn dan bij anderen en ergens is er ook wel enige schaamte. Tegelijkertijd kom ik nu soms nog achter dingen waarvan ik denk, dat was ook niet normaal. En ik ben nu bijna 44 jaar."

Schlikker schreef een boek over haar moeder om beter te begrijpen wie de vrouw was. "Mijn moeder is anderhalf jaar geleden, vrij plotseling overleden. En ik merk dat ik soms een soort honger naar haar heb. Behoefte aan contact. Je gaat het luchtje missen, de geur van mijn moeder. Missen is toch heel vaak de behoefte om bijna in iemand op te lossen."

Video niet beschikbaar

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie