Cultuur & Media
NTR

De Australische keuken is zoveel meer dan barbecue en bier

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De Australische keuken is zoveel meer dan barbecue en bier

De keuken down under is multicultureel, met invloeden uit onder meer Engeland en Aziatische landen. Australiërs zijn niet bang klassieke gerechten een twist te geven als ze denken dat deze er lekkerder van worden. Het land is meer dan bier en barbecue bespreekt Mangiare!.

Een multicultureel land

Meat Pie is zo Australisch als kroketten voor de Hollander. Je hebt ze van goedkope fast foodversies tot patisseries van hoge kwaliteit. Hoe high end ook: een Australiër eet hem met flink wat ketchup. Een dagje van tevoren de vulling maken is het best voor de smaken en makkelijker bij het vullen van het deeg. Maar er is meer. Het land kent een open cultuur en heeft een keuken waar verschillende ideeën en tradities samen zijn gekomen door de migrantencultuur.

Sean Wainer is opgegroeid in Melbourne en heeft inmiddels al bijna 20 jaar een cateringbedrijf en eetcafé in Nederland: "De barbecue en beefpies zijn echt de Engelse ouderwetse cultuur die je nog terugziet, maar het is tegenwoordig zo'n multicultureel land, dat zie je ook terug in de keuken."

Ontbijtobsessie

De ontbijtkeuken wordt wel gekscherende de nationale obsessie van het land genoemd. In Australië is het vroeg licht en is er direct veel zon, dus gaan mensen uit ontbijten. Het is volgens Ross Dobson, schrijver van hét standaardwerk over de Australische keuken, begonnen in jaren '80, vertelt culinair journalist Hilary Akers: "Het is het uitvloeisel van het espressoapparaat dat de Italianen in de jaren '50 hadden geïmporteerd. Zij hebben daaromheen eetgelegenheden opgezet en zo is het begonnen."

'Er is een enorme traditie van wijnmaken'

Erica Bouwman woonde een tijdje down under en werd gegrepen door de wijnen. "Australië heeft zoveel te bieden aan goede en bijzondere wijnen. De Australische Marsanne bijvoorbeeld heeft de alleroudste wijnstokken van de wereld. De vijfde generatie wijnboeren is daarmee aan het werk. Franse wijn wordt altijd zo hoog geacht, maar ik ben heel enthousiast over wat Australië te bieden heeft.

Veel mensen hebben hun eigen wijngaard, ‘eigen stokken’, en maken hun eigen wijn, dat is zo uniek." Ook fijn volgens Erica is dat men in Australië niet zo streng is met etiketten en voorwaarden. "Niet dat er geen regels zijn, zeker niet; Australië is zeer streng met bijvoorbeeld de invoer van nieuwe wijnstokken, die moeten letterlijk eerst in quarantaine. Maar het is niet overgecertificeerd."

'Australiërs zijn heel relaxed'

"Het is waar wat ze zeggen over Australiërs, ze zijn echt heel relaxed. Dat zit hem ook in het eten en drinken. en buiten genieten", zegt Erica. Het is een open en ontspannen samenleving.

"Dat vind ik ook zo gaaf aan het land", vervolgt Erica over de eetcultuur, "er staan buiten op mooie, groene plekke barbecues gebruiksklaar die iedereen kan gebruiken. Je drukt op een knop en je kunt beginnen. Zelfs in Sydney en nationale natuurparken staan die openbare barbecues."

Meer leren over de Australische keuken? Luister de uitzending van Mangiare terug. - Mangiare!

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie